Placinte Ardelenesti

de Corinuta in Aperitive / Garnituri, 30 Apr 2014 | 59061 vizualizari

 

Aceste placinte se fac in mod traditional dintr-un aluat simplu, ca de paine, si sunt umplute cu branza telemea veche sau cu varza calita, caz in care se numesc varzari. Dar pot fi umplute cu ce doriti, dupa pofta inimii! Am mai facut eu placinte dar asa de bune ca astea nu am nimerit!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 330 ml apa calda
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • un varf de cutit de zahar
  • ulei pentru uns tigaia si placintele
  • Pentru umplutura:
  • 1 varza de aprox. 800g - 1 kg
  • sare, piper
  • 100 ml ulei
  • sau
  • 400 g telemea
  • 2-3 cepe verzi
  • 1 legatura marar
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte Ardelenesti:

Se pregateste prima data aluatul: amestecam faina cu sarea intr-un bol. Separat frecam drojdia cu putin zahar, cat sa se lichefieze, adaugam si putina apa calda si o turnam peste faina unde o lasam cateva minute sa creasca. Adaugam restul de apa si amestecam usor cu o lingura, apoi cu mainile bine unse cu ulei, framantam aluatul circa 8 minute, nu mai mult altfel placintele vor fi prea dense. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa dospeasca 45 de minute la loc caldut.

Intre timp ne ocupam de umplutura: varza se taie marunt sau se da pe razatoare, apoi se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul la calit. Se condimenteaza  cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. In circa 30 de minute este gata, trebuie sa scada la jumatate. Se lasa la racit.

Daca faceti cu branza, se razuie branza pe razatoarea mare si se amesteca cu marar tocat si/sau ceapa verde tocata.

Puneti tigaia pe aragaz sa se incinga bine (preferabil este una de fonta, dar e buna si o  tigaie de teflon sau pentru clatite, insa in nici un caz ceramica sa nu folositi). 

Pe masa bine infainata puneti cate o bucata de aluat de marimea unui pumn, intindeti bine cu sucitorul sa fie cam de jumatate de centimetru de groasa. Se umple cu o lingura din umplutura preferata, se strang marginile, se infaineaza din nou si se intinde cat de mare va e tigaia sau cat sa nu iasa afara umplutura. 

Se pune placinta in tigaia bine unsa cu ulei, se unge si deasupra cu ajutorul unei pensule si se prajeste cateva minute pe fiecare parte pana apar zone maronii pe ele. Asezati placintele una peste alta pe o farfurie, ca sa se pastreze calde pana le prajiti pe toate.

Din cantitatile de mai sus ies aprox. 5-6 placinte de marime medie. Se mananca calde cu smantana din belsug, sau reci cu un pahar de iaurt alaturi.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

cand caliti varza, asezati pe cratita un capac in primele 15 minute pana se inmoaie, apoi luati capacul si mai caliti 15-20 de minute pana devine sticloasa, numai buna de mancat

2

daca va ramane varza, fierbeti niste taitei sau macaroane si serviti-le impreuna, sunt tare bune

3

daca le umpleti cu marar si ceapa verde, magiun, varza sau cartofi, placintele sunt de post

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte Ardelenesti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (60)

Corinuta 1

05.05.2014, 14:13

Multumesc Miuta Xandrine

babi5 1

25.11.2014, 16:36

un mare, foarte mare like

AleIoana 1

03.06.2015, 18:47

Placintele mamei mele... cu cartofi sunt cele mai bune!!!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Placinte cu varza si carnati afumati