Desert cozonac cu ciocolata si nuca

de CameliaR in Dulciuri, 24 Dec 2018 | 3932 vizualizari

 

Este prima ora cand pregatesc un cozonac ca acesta. Crema de ciocolata si nuci, este una dintre preferatele mele. Am luat reteta de la Jamila. Este un cozonac tare pufos, aromat si cu siguranta va fi foarte apreciat. Din aceasta cantitate mi-au iesit doi cozonaci. Unul mai mare si unul mai micut. Este foarte important ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Inainte sa il scoateti din forma, trebuie sa va asigurati ca s-a racit complet. Eu deja m-am servit dintr-un cozonacel. L-am servit alaturi de o cana cu lapte si a fost cel mai delicios cozonac pe care l-am mancat.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 300 g zahar
  • 200 g nuca maruntita
  • 200 g ciocolata cu lapte
  • 200 g unt moale
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g drojdie proaspata sau 20 g uscata drojdie uscata
  • 10 galbenusuri
  • 2 linguri crema de ciocolata (eu am folosit Nutella)
  • esenta de vanilie
  • coaja de la o lamaie
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu ciocolata si nuca:

Punem drojdia intr-un bol mai mare. Adaugam o lingura de zahar si putin lapte cald. Amestecam cu un tel. Adaugam si o lingura de faina. Amestecam usor. La nevoie mai adaugam putin lapte. Lasam sa creasca la loc caldut pentru 15 minute.

Intre timp cernem faina. Adaugam drojdia crescuta, galbenusurile, zaharul, esenta de vanilie si coaja de la lamaie. Punem putin cate putin lapte si framantam. Adaugam treptat untul si framantam pana incorporam tot untul. Trebuie sa avem la final un aluat moale si putin lipicios. Acoperim bolul cu folie si lasam aluatul sa creasca la loc caldut pentru o ora, sau pana cand si-a dublat volumul. Cand aluatul este aproape gata, ne apucam de umplutura. Punem nuca intr-un bol mai mare. Topim ciocolata pe baie de aburi si apoi o adaugam peste nuca impreuna cu crema de nutella. Amestecam bine. 

Ne ungem mainile cu putin ulei si luam bucati de aluat de aproape 80 de g. Le aplatizam si apoi adaugam putina umplutura. Le inchidem si formam din nou o bila. Le asezam intr-o tava pentru guguluf. Punem un rand de bilute si mai punem unul in mijloc.  Acoperim cozonacul cu o folie si le lasam 20 de minute sa creasca. Le ungem cu galbenus de ou batut si presaram putina nuca deasupra. Introiducem tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade, si il coacem timp de 40 - 50 de minute. Il lasam sa se raceasca aproximativ o ora, iar apoi putem sa il scoatem din forma si sa il feliem frumos.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu ciocolata si nuca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Marius