Dulceata din coji de lubenita (pepene rosu)

de ema9 in Dulceata / Gem, 13 Oct 2015 | 3365 vizualizari

 

La sfarsitul lunii septembrie am cumparat o lubenita cam mare (vreo 15 kg) ,poate din dorinta de ai pastra gustul pana anul viitor, dar spre surprinderea mea jumatate din ea era doar coaja. Asa ca am hotarat sa nu arunc cu banii la gunoi si mai bine sa folosesc tot ce se poate ;)

 

INGREDIENTE

  • 7 kg coji de lubenita
  • 3 l + 1,5 l apa
  • 600 ml otet
  • 2 kg zahar
  • Zeama de la 2 lamai
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • Esenta de vanilie
  • Scortisoara macinata
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata din coji de lubenita (pepene rosu):

V-am spus ca am luat o lubenita mare,nu?

De la ea se foloseste doar partea alba cu o portiune subtire de miez rosu,care ii va da un aspect mai aparte.Coaja verde,cea de pe exterior ,se indeparteaza si se arunca.Partea alba se taie felii cat mai subtiri.

Se pun 3 l apa la fiert impreuna cu otetul.Cand clocoteste se pun cojile fasonate.Le-am lasta sa fiarba la foc mic pana au avut un aspect sticlos, translucid, cam 2,5 ore, amestecand din cand in cand.Am ales sa le fierb cu otet caci am citit ca se vor inmuia prea tare daca fierbeau direct in sirop (cu siguranta procedeul de obtinere era mult mai scurt,dar ma declar super multumita de rezultat).Dupa fierbere au mai ramas cam 5 kg si ceva de coji.

Se pun in strecuratoare si se limpezesc sub jet de apa rece,lucru pe care la-am facut de mai multe ori din dorinta de a scoate gustul de otet si se lasa la scurs.Se apasa cu mana pe ele pentru a se stoarce foarte bine.

Apa pus 1,5 l de apa cu zaharul la fiert si cand a dat in clocot am pus cojite stoarse.In alte retete am vazut ca zaharul se pune in cantitate egala cu cantitatea de coji dar am considerat ca va iesi mult prea dulce.Cand siropul a primit consistenta unei dulceti (la mine cam intr-o ora si ceva) adica s-a ingrosat suficient de mult,am adaugat zeama de la lamai impreuna cu coaja rasa, scortisoara macinata si esenta de vanilie.Se opreste focul si se pun in borcanele sterilizate.Se inchid si se pun la bain marie si mai apoi la dunst 1-2 zile pana cand borcanele,respectiv dulceata sunt reci.

Se depoziteaza in camara si se serveste cu placere. 

Mi-au iesit 10 borcane de 370 ml.

TIPS-URI

1

Perioada de fierbere cu otet depinde de cat de cantitatea de apa din coaja

2

Cantitatea de esenta de vanilie si scortisoara se adauga dupa gustul fiecaruia

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata din coji de lubenita (pepene rosu)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (1)

Gicuta 1

07.12.2015, 19:09

Pacat ca am descoperit cam tarziu aceasta reteta...dar imi va fi de folos la anu...Felicitari!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Gem de prune