Nuci verzi murate

de adnia in Conserve, 28 Feb 2013 | 7789 vizualizari

 

Eu una recunosc ca prima data cand am auzit de nuci verzi murate, m-am uitat cam ciudat si m-am gandit "Oare ce-o mai fi si gaselnita asta?" Ma gandeam eu ca asa ceva nu s-a mai auzit prin partile noastre, desi debordam de nuci verzi, pe care le folosim cu precadere in dulceturi. Dar stiind ca sunt atat de apreciate in preparatele dulci, ideea de murare mi s-a parut cel putin bizara. Si totusi, dupa ce le-am preparat (oarecum cu jumatate de inima), am avut rabdare sa stea destul la macerat..am deschis borcanele cu mainile tremurande, cu o oarecare emotie si curiozitate: da, sunt foarte gustoase si voi mai prepara si la anul...si anul ce vine...si tot asa. de acum nu vor mai lipsi din camara mea. Atentie, totusi: aceste nu sunt muraturi, ci condimente; 1 nuca murata taiata in feliute subtiri ajunge la 2 portii de mancare! O sa fiti, poate, mirati, cum am fost si eu sa aud ca nucile verzi nu sunt defel o "inventie" noua...si nicidecum o noutate, ele fiind folosite de vechii persi (!), iar primele dovezi ale utilizarii lor in bucatarie dateaza de acum...8.000 de ani (in Iran), ba chiar si bucataria vechii Anglii este la curent cu asa ceva (se pare ca insusi Charles Dickens le nominalizeaza in "Documentele Clubului Pickwick"). Din pacate, insa, interesul s-a pierdut odata cu trecerea timpului, iar nucile verzi murate au cam cazut in uitarea maselor.

 

INGREDIENTE

  • nuci 
  • sare
  • apa
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Nuci verzi murate:

 

Cum le-am preparat eu
Cu putin ajutor, am cules nucile verzi ajunse la marimea lor maxima (sfarsitul lunii iunie pare a fi perioada ideala de culegere a lor), le-am spalat, apoi le-am intepat cu un ac in mai multe locuri, dupa care le-am asezat intr-un borcan de sticla destul de incapator. Peste ele am turnat saramura si am pus capacul. Nucile se lasa in aceasta solutie salina aprox 3 saptamani, timp in care mai agitam borcanul din cand in cand.
Dupa trecerea timpului (destul de greu cu asteptarea), le-am scos, le-am trecut prin jet de apa rece, dupa care le-am lasat la aer inca 2-3 zile. Actiunea saramurii si ce a aerului a facut ca ele sa devina  aproape negre la culoare--eu n-am avut rabdare sa le las mai mult la aer, sa se innegreasca de tot (scuzati calitatea pozelor, care nu reflecta fidel culorile)
 Din aceasta cauza le-am si numit "trufe romanesti", nu stiu daca ar fi corect sau nu, dar mie asta mi-a inspirat vederea lor.
Acum e momentul pt. ultima operatiune: introducerea nucilor din nou in borcan, adaugarea mirodeniilor (boabe de coriandru, mustar, piper, 2-3 catei de usturoi, ardei iute rosu si cateva frunze de visin) si umplerea borcanului cu otet (eu am pus otet de casa inchis la culoare).
Se lasa la macerat inca 2 saptamani, dupa care sunt gata de utilizat (eu am preferat sa le las cca 2 luni, pt. ca aromele sa se intrepatrunda bine de tot).
Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Nuci verzi murate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

gaby_duceag 1

28.02.2013, 22:27

te rog frumos completeaza ceva in casuta ingredientelor
am vrut sa scriu eu dar nu stiu cum faci saramura
multumesc

lia maria 1

01.03.2013, 08:09

ceva nou pentru mine ramane sa o incercam neaparat

adnia 1

05.03.2013, 19:56

gaby, din pacate n-am mai ajuns pe la calculator in timp util cat sa pot modifica reteta: saramura se face foarte simplu: apa cu sare (1 lingura sare grunjoasa la 1 l apa) si condimente (ce va place: boabe de piper, mustar, coriandru, ienibahar, etc). solutia salina este calda cand o turnam peste nuci.
cam asta e tot..nu ma gandisem sa dau si reteta de saramura, in mintea mea era de la sine inteles

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci