Paine frantuzeasaca

de cristinamogosoaia in Piine, 26 Apr 2020 | 20855 vizualizari

 

Painea frantuzaesca este paine pe care o fac cu drag familiei mele. Am renuntat la a mai cumpara paine ,mai ales de cand a inceput pandemia.Eu fac reteta dubla ,din care ies 2 paini coapte in forma de chec.Este o paine usor de facut, pufoasa si rezista 3-4 zile inchisa bine intr-o punga de plastic.

Succes celor care vor so incerce.

 

INGREDIENTE

  • 100 ml lapte
  • 20 g faina
  • 160 ml lapte cald
  • 2 lingurite zahar
  • 7g drojdie proaspata(sau la plic)
  • 350 g faina
  • 1 lingura sare
  • 1 galbenus de ou
  • 25 g unt
  • Pt uns (optional)
  • 1 galbenus de ou
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine frantuzeasaca:

Pentru inceput oparim 20 g faina in 100 ml lapte.
Cernem faina de 2 ori si adaugam sarea.
Punem drojdia intr-un castron cu cele 2 lingurite zahar.
160 ml lapte il incalzim .
Punem 3-4 linguri de lapte cald peste drojdie, alifiem si lasam sa se activeze cam 10 minute.Dupa ce a crescut se adauga in bolul cu faina oparita apoi adaugam galbenusul si restul de faina. Incepem sa framantam adaugand incet laptele cald (daca mai este nevoie, in functie de faina mai adaugati lapte sau nu, coca trebuie sa fie un pic mai tare ca cea de cozonac), apoi adaugati untul moale si framantati energic 10-15 min (eu folosesc robotul, cine are il recomand)
Aluatul se pune intr-un castron uns cu putin ulei si de lasa la dospit 40 min.
Dupa ce a crescut se rastoarna pe masa de lucru, se imparte in 2 parti egale, se intinde aluatul usor cu mana, se ruleaza(ca un cozonac) si se aseaza in tava de chec tapetata cu hartie de copt.Se lasa iar la crescut 40 min.Dupa ce au crescut, se pensuleaza cu oul batut bine, si se coac 15 min la 195 grade ,apoi inca 10 min la 180 grade.(se verifica cu scobitoarea)
Dupa ce se scot tavile din cuptor, se ung painicile(obtional) cu unt moale, apoi se acopera pentru 10 min cu un prosop.
Se scot pe tocator si se lasa acoperite cu prosopul pana se racesc bine
Pofta buna!

TIPS-URI

1

Aveti grija ca sarea sa nu intre in contact cu drojdia

2

Aveti rabdare cu timpul de crestere

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine frantuzeasaca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine rapida (fara framantare)