Painea perfecta

de Ina in Piine, 24 Feb 2019 | 9500 vizualizari

 

Mi-a atras atentia filmuletul cu painea pregatita de Carmen Manu dupa o reteta chinezeasca si mi-am zis ca trebuie sa fac si eu. Am spus de multe ori ca am gasit reteta perfecta pentru paine, dar asta chiar reprezinta perfectiunea! 
Multumesc, Carmen! :-*  
Pufosenia intruchipata :X 

 

INGREDIENTE

  • 40 g faina alba superioara
  • 200 ml apa
  • 580 g faina ( daca aveti de cozonac e si mai bine, eu am folosit simpla )
  • 30 g zahar
  • 12g sare
  • 10 g drojdie uscata
  • 2 linguri lapte praf
  • 260 ml lapte
  • 1 ou marime medie
  • 50 g unt la temperatura camerei
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Painea perfecta:

Pentru inceput dizolvam 40 g faina alba in 200 ml apa rece.

Punem amestecul pe foc pana ajunge la clocot si se leaga bine. In tot acest timp amestecam cu o spatula aducand amestecul dinspre peretii vasului spre interior. Tinem pe foc pana se leaga bine si  capata luciu. Va semana cu untura de porc la culoare si aspect.

Oprim focul, punem amestecul intr-un bol, acoperim cu folie alimentara, lasam sa se raceasca vasul si transferam la frigider pentru cca 5-6 ore.

Se pun in bolul mixerului ingredientele uscate si se amesteca usor.

Adaugam apoi laptele caldut, oul si untul moale. 

Completam amestecul cu ciulamaua de faina preparata anterior, pe care am avut grija sa o scoatem din frigider cu cel putin 30 min. inainte. Daca uitati nu e nicio problema, doar ca se va prelungi timpul de dospire.

Pornim mixerul la viteza 1 si il ducem apoi la maxim, mixand aluatul pentru 10-15 minute. Cand este gata vom avea un aluat extrem de elastic, nelipicios, usor de modelat. Acoperim bolul cu folie si lasam la dospit cca 40 minute.

Cand aluatul si-a dublat volumul il impartim in 6 bile egale ( pe cantar mi-au iesit cam 198 g  pt. fiecare bila ) .

Acoperim bilele de aluat cu folie si le mai lasam la odihna 15 minute.

Luam apoi fiecare bila de aluat si o intindem intr-un patrat.  Pliem o treime dintr-o latura spre interior impartind imaginar latura in trei parti egale. Sigilam prin apasarea cu degetele si aducem marginea libera peste pliul deja format sigiland marginile bine si de aceasta data. Obtinem un dreptunghi si repetam operatiunea de pliere inca o data,  in sens opus, obtinand astfel o bila rulata de aluat.

Bilele astfel obtinute se aseaza in tava unsa cu ulei sau tapetata cu hartie de copt.

In tava obisnuita de paine ( 30cm / 13 cm ) mie mi-au incaput 4 bile, celelalte doua asezandu-le intr-o tava mult mai mica. Acoperim din nou cu folie si lasam la crescut inca 30 minute, apoi ungem suprafata cu galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte.

Coacem painea in cuptorul incins la 180 grade, timp de 25 minute ( da, 25 minute sunt suficiente si nu este nevoie nici de testul scobitorii ).

Scoatem painea pe gratar si acoperim cu un prosop pentru a se aburi si a-si pastra coaja moale.  

Garantez ca va veti indragosti de aceasta reteta ! :X 

 

TIPS-URI

1

Nu scurta timpul de mixare sub 10 minute. Chiar conteaza la obtinerea consistentei dorite

Daca ti-a placut reteta noastra "Painea perfecta" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (39)

IonelBonda71 1

28.05.2019, 20:42

Ce rol are ciulamaua?

Ina 1

28.05.2019, 21:29

Ma bucur ca ti-a iesit, Raluca!

Ina 1

28.05.2019, 21:35

Ionel, ciulamaua face painea extrem de pufoasa si ii mentine prospetimea mult timp. Este la fel ca aluatul oparit ce se foloseste la cozonac.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Paine cu faina si malai