Placinte cu urda si marar ca-n Bucovina

de lucy2002 in Dulciuri, 15 Iun 2019 | 11479 vizualizari

 

Aceste placinte le fac in fiecare an de Rusalii sau Duminica Mare cum se mai spune la noi in Nordul Bucovinei si le dam de pomana spre pomenirea celor plecati dintre noi.
Sunt foarte bune, delicioase, aromate si deosebite datorita umpluturei.
Va recomand sa incercati si voi si va doresc ...POFTA BUNA!
 

 

INGREDIENTE

  • 1,200 gr faina alba
  • 600-650 ml lapte caldut
  • 4 galbenusuri si un ou intreg
  • 300 gr zahar
  • 50 grame drojdie proaspata
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • coaja razuita de lamaie
  • 100 gr unt
  • 100 gr untura
  • sare
  • UMPLUTURA
  • 1 kg de urda
  • 8 linguri de zahar
  • 3 oua
  • vanilie
  • coaja de portocala
  • 2 legaturi de marar
  • un pic de sare
Portii: 23
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Placinte cu urda si marar ca-n Bucovina:

Cernem faina intr-un vas, facem o gropita in mijlocul fainii si punem drojdia maruntita cu o lingurita de zahar. Amestecam zaharul cu laptele  si il punem la incalzit.

Ouale le batem cu putina sare.

Incepem a framnta adugand laptele caldut (nu ferbinte)putin cate putin pana incorporam toata faina. Adaugam ouale, coaja de lamaie si zaharul vanilat, si framantam in continuare iar la final adaugam untul si untura treptat si framantam bine. Va rezulta un aluat nelipicios , daca este nevoie mai adaugam faina -50-100gr faina. Acoperim coca cu o folie alimentara si o lasam la crescut pentru o ora sau pana isi dubleaza volumul.

UMPLUTURA

Urda se sfarama cu furculita si se adauga 10 linguri de zahar, 3 oua, mararul tocat fin, arome de vanilie , coja de portocala ( daca aveti) si amestecam foarte bine pana devine omogena compozitia si o dam la frigider dupa ce am acoperit vasul cu o folie alimentara.

ASAMBLARE

Pe blatul de lucru infainat rasturnam coca si o portionam.

Eu am impartit aluatul in bile in numar de 23 bucati, o bila cantareste 110 gr.

Aluatul fiind mai molicel nu am avut nevoie de sucitor si l-am aplatizat cu degetele , i-am dat o forma de disc cu aproximatie  dupa care am pus o lingura cu varf din umplutura de urda. Am adunat capetele spre mijloc si le-am lipit intre ele dupa care le-am apasat cu degetul pe mijloc sa nu se dezlipeasca.  Am asezat placintele intr-o tava cu hartie de copt ( sau daca ramneti in pana de hartie  se unge tava cu ulei) Se lasa la crescut pentru 20-30 minute dupa care se dau cu pensula cu ou batut si se dau la cuptor.

Am dat tava la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru un timp de 25-35 minute sau pana cand se rumenesc frumos. Cand sunt gata se scot si se lasa la racit , se presoara cu zahar pudra si se servesc cu mare pofta.

 

TIPS-URI

1

este de preferat ca placintele sa fie asezate in tava cu spatiu mai mare pentru a nu se lipi intre ele la copt

2

daca veti face bilele de aluat mai mici va vor iesi mai multe placinte

3

puteti folosi doar unt la framntat sau ulei , dupa cum va place

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte cu urda si marar ca-n Bucovina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert placinta frageda cu mere, fara zahar