Prajitura cu mac, nuca si gem

de Sidy in Prajituri, 21 Feb 2013 | 27998 vizualizari

 

Ce ar trebui sa aiba in ea o prajitura buna ???Multa nuca, gem de caise si ...de ce nu, mac !
Ei, prajitura aceasta, luata din caietul cu bunatati al maicutei mele, le are pe toate trei.Are si multe calorii, nu zic nu, dar o data pe semestru, parca merge...
Asa ca va poftesc la o felie buna, buna...Parol !

 

INGREDIENTE

  • -pentru aluat:
  • 800 g faina
  • 200 g unt
  • 1 lingura untura
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri smantana
  • 20 g drojdie
  • 200 g zahar
  • -pentru umplutura cu nuca:
  • 250 g nuca macinata
  • 150 g zahar
  • esenta de rom
  • 50 g stafide
  • 100 ml lapte
  • -pentru umplutura cu mac :
  • 150 g mac macinat
  • 150 g zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 zahar vanilat
  • 50 g stafide
  • 100 ml lapte
  • - un borcan gem de caise
  • - pentru glazura:
  • 2 linguri cacao
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri apa
  • 100 g unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mac, nuca si gem:

Punem drojdia sfaramata in putin lapte caldut cu o lingurita zahar sa dospeasca, la loc caldut.

Separam galbenusurile de albusuri.

Stafidele le tinem intr-o cana cu apa calduta in care am adaugat putina esenta de rom.

Intr-un bol mai mare amestecam faina cu untul si untura, adaugam galbenusurile, zaharul si drojdia dospita.Framantam sa iasa un aluat omogen, sfaramicios.

Impartim aluatul in 4 parti egale, acoperim cu un servet si lasam sa dospeasca 15 minute.

Incalzim cuptorul la 180 de grade C , iar in tava de 25cmX35 cm punem hartie de copt.

Macul macinat, zaharul si laptele le dam in clocot, apoi amestecam cu coaja de lamaie si 50 g din stafidele scurse .

La fel procedam si cu nuca, o dam intr-un clocot apoi ii adaugam esenta de rom si stafidele ramase si scurse.

Intindem cu sucitorul prima foaie, asezam umplutura de mac peste ea.

Intindem a doua foaie si punem un strat de gem de caise, intins uniform,

Urmeaza a treia  foaie intinsa peste care punem umplutura de nuca si deasupra intindem a patra foaie.

Dam tava la cuptorul incalzit, pe care il reducem la 160 de grade si lasam prajitura sa se coaca aproximativ o ora pina se rumeneste deasupra.

Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in tava.

Preparam glazura din untul moale la temperatura camerei, pe care il amestecam bine de tot cu cacaoa si zaharul. Dupa ce s-au omogenizat adaugam apa fierbinte si punem glazura peste foaia de deasupra.

Dam prajitura la rece pentru cateva ore , apoi o taiem cu un cutit bine ascutit , inmuiat in apa fierbinte.

Pofta mare sa aveti....o felie va va satisface dorul de dulce !

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mac, nuca si gem" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Brownie Cappuccino