Prajitura cu mousse de nuca si caramel

de Miha in Prajituri, 25 Feb 2012 | 8749 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 6 oua
  • 100 g zahar
  • 150 g faina
  • 2 linguri cacao neagra
  • 1 praf de copt
  • pudra de portocale
  • Pentru mousse de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 350 ml smantana pentru frisca
  • 3 foi de gelatina
  • 100 g nuca macinata
  • 1 plic zahar vanilat
  • Pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 40 g unt
  • 75 ml frisca lichida
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu mousse de nuca si caramel:

Va spuneam la Tortul Chitara ca mi-a ramas o bucata de blat ce a trebuit valorificata... Am facut un mousse de ciocolata alba pe care m-am gandit apoi sa-l imbunatatesc cu niste nuca. A fost o idee inspirata, zic eu...hi hi... Si pentru ca ansamblul sa fie complet... un caramel curgator...mmm... numa' bun de lins degetele. :))))

Blat:

Ciocolata se rupe bucatele si se topeste impreuna cu untul la foc mic. Se mixeaza compozitia pana devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana acesta se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.

Compozitia obtinuta o turnam in tava (25/35 cm) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Mousse de ciocolata alba cu nuca:

Gelatina o punem la inmuiat in apa rece.

Ciocolata o topim la foc mic cu 200 ml smantana pentru frisca. Omogenizam si lasam sa se racoreasca si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina bine stoarsa de apa si amestecam pana la dizolvarea acesteia. Dam la frigider pana la racirea completa.

Restul de smantana il batem cu zahatul vanilat pana obtinem frisca pufoasa. Dupa ce crema de ciocolata s-a racit foarte bine si s-a intarit putin, incorporam frisca batuta si nuca macinata, usor, cu miscari de jos in sus.

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida. Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, apoi punem si untul. Mai fierbem cateva minute pana caramelul ajunge la consistenta smantanii, amestecand continuu. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.

Peste blat turnam uniform mousse-ul de ciocolata alba cu nuca.  Dupa preferinta, se poate turna caramelul deasupra prajiturii sau dupa ce se portioneaza, pe fiecare portie in parte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mousse de nuca si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (58)

Miha 1

14.05.2012, 19:58

multumesc Dia

gaby_duceag 1

14.05.2012, 20:00

diaconta
14.05.2012, 16:04

Raluca,da' harnica mai esti.Toate prajiturile le faci "chiar acum" ???
)))))))))))))))))))

jolygina 1

14.05.2012, 20:15

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prajitura Delice cu nuca si ciocolata