Prajitura cu nuca si glazura din galbenus

de Lia_ in Prajituri, 4 Feb 2014 | 19105 vizualizari

 

O prajitura clasica pe care o stiti sub denumirea de "Prajitura chinezoaica". Se poate decora cu ciocolata rasa sau carlionti din ciocolata. Eu o prefer simpla. Este buna! Imi aminteste de mama.

 

INGREDIENTE

BLAT:
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 6 albusuri
  • 1 "ciupitura" de sare
  • 200 g faina
  • 200 g zahar tos
  • 200 g nuca macinata (optional o puteti praji foarte putin)
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de copt
GLAZURA:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
DECOR (OPTIONAL):
  • ciocolata neagra
Portii: 30
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Prajitura cu nuca si glazura din galbenus:

1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.

2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.

3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos. Daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.

4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.

5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).

6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.

7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.

8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu "zboare" pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.

9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus. Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata! 

10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.

11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.

12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul.

13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.

14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in   cuptor.

16.Lasi prajitura sa se raceasca.

17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi.

DECOR:

Eu o prefer fara ciocolata pe deasura, asa simpla, galbena si frumoasa.

Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra sau sa o topesti si amesteci cu o lingura ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie, cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti. Sa iva fie de folos! 

TIPS-URI

1

Perfect se taie rece cu cutterul sau un cutit cu lama foarte putin groasa, altfel glazura se sparge

2

Dimensiuni tava: 25x32cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si glazura din galbenus" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Prăjitură Kati