Rata cu portocale

de AlexTeacher in Rata, 6 Iul 2017 | 9780 vizualizari

 

Un preparat dificil la prima vedere, insa daca stai sa-l iei pas cu pas, e chiar usor si vei ajunge sa-ti impresionezi cu adevarat toti prietenii.
Reteta video, pas cu pas, o gasesti mai sus!

 

INGREDIENTE

  • o rata intreaga
  • 1 lingura de sare grunjoasa
  • 1 lingurita de coriandru boabe
  • ½ lingurita de chimion
  • 1 lingurita de piper negru
  • 1 portocala decojita
  • 4 firicele de cimbru proaspat
  • 1 lingurita de maghiran
  • ½ legatura de patrunjel
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 2 buc de pastarnac
  • 2 cartofi
  • 1 gulie
  • 1 telina mai mica
  • cateva rondele de dovleac
  • 150 ml de vin alb
  • 120 ml de stock de pui sau supa concentrata de pui

Pentru sosul de portocale:

  • sucul de la 2 portocale
  • 70 g zahar
  • 2 linguri de otet din vin alb
  • 1 varf de cutit de sare
  • 2 linguri din grasimea ce se va scurge de la rata
  • 100 ml stock sau supa concentrata de pui
  • 1 lingurita de coaja de portocala
  • 1 lingura de unt la temperatura camerei
  • 1 lingura faina
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Rata cu portocale:

Amesteca sarea, boabele de coriandru, chimionul si piperul. Tapeteaza rata cu cateva servetele si maseaz-o cu condimentele. Taie ceapa si jumatatea de portocala bucati mai mari. Adauga in interiorul ratei jumatatea de portocala si 4 bucati de ceapa, impreuna cu cimbrul, maghiranul si patrunjelul. Amesteca sucul de la cealalta jumatate de portocala cu vinul si stock-ul si pune-l pe foc sa se reduca;

Taie cartofii, morcovii, bucatile de pastarnac, dovleacul, gulia si telina si amesteca-le cu bucatile de ceapa, sosul redus din tigaie si putin ulei de masline; Pune-le apoi intr-o tava ; Pune rata deasupra si completeaza cu 2-3 polonice de stock sau supa concentrata de pui. Introdu tava in cuptorul incins in prealabil, la 130 de grade pentru 4 ore; Din cand in cand mai amesteca in radacinoase pentru o coacere uniforma;

Scoate tava din cuptor, creste temperatura la 180 – 190 de grade C si muta gratarul putin mai sus; Introdu rata inapoi in cuptor. Daca ai un cuptor performant, activeaza functia grill pentru a rumeni rata; Daca nu, nu-i absolut nicio problema – va dura putin mai mult, dar vei obtine acelasi rezultat;

Scoate rata pe un tocator si las-o sa se odihneasca cca 15 min; Pune zaharul intr-o craticioara, la foc mediu si lasa-l sa se topeasca usor intr-un caramel auriu, amestecandu-l constant cu o furculita; Adauga sucul de portocale, otetul si sarea, da focul mai mic si amesteca in continuare, insa cu mare grija – caramelul este foarte fierbinte. Redu focul la minimum si lasa sa fiarba usor pana ce zaharul este in totalitate dizolvat. Adauga apoi 2 linguri din grasimea pe care rata a lasat-o in tava si 100 ml de stock sau supa concentrata de pui; Curata coaja de portocala de toate partile albe, caci acelea sunt amarui; Toac-o marunt si adaug-o peste sos – las-o acolo cateva minute pentru a fierbe; Pune untul intr-o craticioara la foc mic si amesteca-l cu faina. De indata ce le-ai incorporat bine, pune-l peste sosul din craticioara si amesteca energic cu un tel, la foc foarte mic pana ce sosul s-a ingrosat. Dureaza foarte putin.

Serveste apoi acest sos cu rata si garnitura de radacinoase coapte.

Daca ti-a placut reteta noastra "Rata cu portocale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

MotanLaOale 1

06.07.2017, 16:25

dantes 1

07.07.2017, 11:28

Super!

miki_a 1

22.08.2017, 10:47

Un preparat foarte bun, dar destul de complicat de realizat pentru mine!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Rata cu portocale