Risotto cu sparanghel

de mentasirozmarin in Mancaruri de legume, 5 Oct 2011 | 5261 vizualizari

 

Risotto este un preparat rafinat cu specific italian, servit cu carne, peste sau legume, pentru pregatirea caruia este necesara respectarea catorva reguli de baza. Alegerea orezului este extrem de importanta: pentru un risotto ca la carte se recomanda orezul cu bobul rotund, cel mai popular fiind orezul de tip Arborio - cu un nucleu bogat in amidon care permite bobului de orez sa-si pastreze interiorul "al dente" in timp ce la suprafata se formeaza acea consistenta cremoasa si fina. Alte tipuri de orez care pot fi folosite la risotto: Carnaroli, Padano sau Vialone Nano. Metoda de preparare este diferita de clasicul pilaf cu care suntem obisnuiti: lichidul se adauga treptat peste orez, amestecand incet pana cand se incorporeaza in totalitate, iar pentru a obtine acea textura fina si cremoasa, la final se adauga unt si parmigiano ras.

 

INGREDIENTE

  • 160 grame orez
  • o legatura de sparanghel (7-8 bucati) 
  • 40 grame unt 
  • o ceapa de marime mijlocie 
  • 50 ml vin alb
  • 500 ml supa vegetala 
  • 20 grame parmigiano ras
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto cu sparanghel:

Pregatim supa vegetala fie din legume fie din concentrat si o lasam sa fiarba la foc mic. Eu nu am avut suficiente legume la indemana si nici concentrat vegetal asa ca am folosit concentrat de pui, insa in aceasta reteta fiind vorba de un risotto fara carne - are un gust mai bun cu supa de legume facuta in casa. Taiem coditele de asparagus in rondele de aproximativ un centimetru grosime, pastrand varfurile intregi.

Intr-o tigaie antiaderenta, la foc mic, calim ceapa tocata marunt impreuna cu jumatate din cantitatea de unt. Cand ceapa devine transparenta, adaugam coditele de sparanghel taiate rondele si mai lasam la calit pentru inca aproximativ doua minute, dupa care adaugam orezul. Amestecam in continuare incet cu o lingura de lemn pana cand bobul de orez devine transparent, iar apoi adaugam vinul. Abia cand vinul este evaporat complet, incepem sa adaugam treptat supa. Este foarte important ca supa sa fie fierbinte, cel mai practic este sa o lasam pe aragaz, la foc foarte mic pe un ochi separat. Supa se adauga in cantitati mici cu ajutorul unui polonic, pana cand acopera in totalitate orezul si se amesteca pana cand se incorporeaza in totalitate - abia apoi se pune urmatorul polonic de supa. La jumatatea procesului (aproximativ 10 minute) adaugam si varfurile de asparagus si continuam sa fierbem, adaugand treptat supa pana cand aceasta a fost absorbita complet.         

In final, luam tigaia de pe foc, adaugam untul si parmezanul ras si mai amestecam vreme de cateva minute. Se serveste fierbinte, alaturi de un pahar de vin alb sec.

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto cu sparanghel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

Lau 1

11.10.2011, 17:24

bun venit

mentasirozmarin 1

12.10.2011, 01:04

gaby, ce surpriza frumoasa, ma bucur si eu sa te gasesc aici
sunteti o comunitate tare vesela si primitoare!!!
va imbratisez cu drag

adasev12 1

12.10.2011, 08:16

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ghiveci frantuzesc