Sarmale in foi de varza

de Ina in Mancaruri cu carne, 11 Ian 2011 | 7715 vizualizari

 

Pentru ca de Craciun am mancat de la soacra-mea, de data asta mi-am facut eu : preparate la cuptor, in vas de lut acoperit si cu mult kaizer afumat ;)

 

INGREDIENTE

  • doua verze murate,  potrivit de mari
  • 900 g. carne tocata, amestec  porc  cu vita
  • 1 ceasca cu orez
  • 4 oua
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • bulion/ pasta tomate
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • marar
  • piper
  • sare
  • kaizer sau costita afumata  ( 350 g )
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in foi de varza:

Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu  pasta de tomate  si  amestecam  totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.

Intr-un vas  mai mare punem carnea, adaugam  o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat  si  scurs de apa,  sare, piper, cimbru, patrunjel si  4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam  totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.

Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama.  Luam cu mana putina carne pe care o plasam  in partea  cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza.        Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)

Tinem oala de lut in apa,  cca o ora inainte de a o folosi la gatit.  Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .

Varza care ne ramane o tocam marunt si  cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita  si pasta de tomate.

Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive,  strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.

Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.

Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.

TIPS-URI

1

daca varza e suficient de sarata, nu puneti in carne sare multa, intrucat e posibil sa va iasa prea sarate.

2

Cauta ca varza sa fie cu foaie fina, nu cotoroasa. Sarmalele vor fi mai aspectuoase si se vor fierbe mai repede.

3

Sarmalele sunt mai gustoase daca se foloseste carne mai grasa, sa aiba mai mult porc decat vita...

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sarmale cu jumări