Tort cu mousse de fructe de padure si caramel

de Poliana in Torturi, 21 Sep 2012 | 19304 vizualizari

 

Mergand intr-o zi la piata, mare mi-a fost bucuria sa gasesc fructe de padure, asa ca am luat din toate (cate am gasit) cate putin, ca sa nu ramana nici macar o pofta satisfacuta. Aveam eu ceva planuri cu ele, nu foarte bine conturate, insa era clar ca vreau sa mananc pe saturate, iar cu ce ramane sa fac o prajiturica. Ce prajitura?? Imi trebuia ceva dulce clar cu cacao si cu mousse delicios de fructe. Pana la urma a iesit un tort :)), mai bine zis tortulet ca n-am vrut sa fac exces de nici un fel.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente blat
  • 3 oua
  • 80 gr zahar
  • 80 gr faina
  • 15 gr cacao
  • un praf de sare
  • Ingrediente mousse de fructe de padure
  • 150 gr fructe de padure
  • 80 gr zahar
  • 3 foi gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 ml smantana de gatit
  • Mousse frisca si caramel
  • 3 galbenusuri
  • 50 ml caramel
  • 100 ml lapte
  • 25 gr zahar
  • 4 foi gelatina
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • Decor
  • 50 gr caramel
  • 25 gr ciocolata
  • 1 lingura smantana
  • fructe de padure
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu mousse de fructe de padure si caramel:

Daa, stiu ca pare o treaba lunga aici, dar cred ca e doar o falsa impresie,  l-am facut seara si mai era loc pentru inca o tura :P Incepem cu blatul, simplu de tot aka pandispan clasic, si facem asa:

- incingem cuptorul la 170 de grade,

- pregatim o tava cu diametrul de 14cm, o ungem cu unt si tapetam cu faina,

- mixam galbenusurile cu zaharul pana in dubleaza volumul iar zaharul e topit,

- faina o cernem impreuna cu cacaoa intr-un vas separat,

- albusurile le batem spuma taaaaare cu un praf de sare,

- faina o incorporam in galbenusuri mxand usor la viteza minima,

- adaugam albusurile spuma amestecand cu o spatula, usor de tot, cu miscari de sus in jos.

- introducem tava la cuptor si o lasam pentru 20 de minute, facem testul cu scobitoarea pentru siguranta.

Gata cu blatul, il lasam la racorit pe un gratar, apoi trecem repejor la crema. Care din ele, oricare, alegeti voi care va atrage mai repede. Haideti sa le luam pe rand...

Mousse de fructe de padure

Eu am avut 3 feluri de fructe de padure: afine, mure si merisoare, am pus cum s-a nimerit din fiecare.

- fructele de padure le punem pe foc (mic) impreuna cu zaharul si amestecam bine pand cand zaharul e complet topit, dar avem grija sa nu fiarba compozitia

- trecem fructele prin blender, apoi le punem la scurs in sita ca sa eliminam semintele,

- gelatina o punem la hidratat in 3 linguri apa rece,

- punem piureul de fructe inapoi pe foc, il incalzim bine, dar fara sa fiarba, oprim focul si adaugam gelatina si amestecam bine de tot, apoi dam la rece,

- smantana si smantana pentru frisca le mixam bine cu 1 lingurita de zahar vanilat, apoi le incorporam in piureul de fructe racit, lasam deoparte.

Mousse de frisca si caramel

Cred ca acesta se face mult mai usor, si vine ca o completare minunata la cel de fructe. Pentru el trebuie sa procedam in felul urmator:

- gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece,

- punem laptele pe foc impreuna cu caramelul, il incalzim bine, dar fara sa fiarba.

- galbenusurile le mixam bine cu zaharul, apoi incorporam usor laptele peste ele si dam compozitia pe foc pana se ingroasa putin,

- adaugam gelatina in crema si amestecam bine pentru a o distribui uniform, apoi dam la rece,

- smantana pentru frisca o mixam bine cu o lingurita zahar vanilat, apoi o incorporam usor in crema racita, adaugam si esenta de vanilie si dam deoparte.

Urmeaza asamblarea, lucru firesc, dupa atata "truda" depusa inainte. Blatul de tort il taiem pe orizontala, iar o parte (baza) o punem inapoi in forma de tort. Punem intreaga crema de caramel peste blat si dam la rece.

Mousse-ul de fructe de padure il punem in alta forma detasabila de aceelasi dimensiuni. Daca nu aveti doua la fel, puteti sa folositi un inel detasabil, sau chiar tava in care ati copt tortul, dupa ce mousseul de caramel s-a intarit suficient. Initial voiam sa folosesc ambele parti din blat, dar m-am razgandit, si cealalta jumatate am dat-o la congelator pentru ceva ce urmeaza in curand :D

Cand s-au intarit ambele creme suficient de bine, putem sa finalizam tortul. Acoperim mousse-ul de caramel cu fructe proaspete, deasupra punem mousse-ul de fructe de padure.

Pentru topping am pus intr-o craticioara pe foc caramelul, ciocolata si smantana si am amestecat pana s-a omogenizat bine 'glazura' pe care am turnat-o apoi peste tort si am ornat cu fructe de padure.

Daaaaaa, stiuuuu!!! Am scris muuult prea mult, dar n-am avut ce face!  :D

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu mousse de fructe de padure si caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (54)

Poliana 1

12.05.2014, 15:32

Buna Elena, imi pare rau ca nu ti-a placut tortul. Noua ne-a placut chiar foarte mult. Gelatina chiar nu e multa, evit sa fac excese cand vine vorba de gelatina, insa e necesara pentru a da fermitate cremei

Giana 1

16.05.2014, 10:09

Arata minunat

Xandrinne 1

09.09.2014, 22:44

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort de Craciun