Cozonac ca la Doina

de Panacris in Dulciuri, 6 Feb 2013 | 4448 vizualizari

 

Un cozonac super bun! Ingrediente simple pentru un cozonac clasic!

 

INGREDIENTE

  • Făină albă de grâu de patiserie 2000 g,
  • Ouă 10 gălbenușuri,
  • Osânză 100 g,
  • Lapte 500 ml,
  • drojdie proaspată 100 g,
  • zahăr tos 200g,
  • sare iodată 1 lingură,
  • coajă de la 1 lămâie,
  • ulei de floarea soarelui 200 ml..
  • Umplutura:
  • Nucă măcinată 400 g,
  • Zahăr tos 200 g,
  • Cacao 100 g,
  • Rahat colorat 100 g.
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac ca la Doina:

Se înmoaie drojdia cu puțin lapte, 1 linguriță de zahăr, 1 linguriță făina și se amestecă bine, apoi se acoperă cu un prosop și se pune la crescut la căldură. După ce a crescut drojdia, se amestecă cu compoziția de maia păstrată la cald, se amestecă bine, apoi se pune din nou la crescut, la loc cald.

Între timp laptele se pune la fiert cu osânza și coja de lămâie, cca. 10 minute la foc mic cca. 15 minute. Amestecul de lapte și osânză se adaugă la făina cernută, într-un vas mare, se amestecă până se omogenizează toate ingredientele, adăugându-se și maiaua de mai sus. Gălbenușurile de ou se amestecă cu puțin ulei și se adaugă la amestecul de mai sus. Se ung mâinile cu ulei și se continuă frământarea până coca face bășici, amestecîndu-se cca. 1 oră. Aluatul nu trebuie sa fie tare, ci mai mult moale. Se lasă la crescut într-un loc călduț, ferit de curenți de are cca. 2 ore. Între timp se prepară umplutura, nucile măcinate se amestecă cu zahărul și pudra de cacao.

Când aluatul a crescut bine se iau bucăți, se întind puțin pe masa unsă cu ulei (de abia acum mi-am dat seama de ce nu-mi ieșeau cozonacii, eu presăram făină, ca să nu se lipească, mare greșeală :D), se presară  cu umplutura de nuci și bucățile de rahat tăiate mărunt. Se rulează, se pun în tava de cozonac, se lasă să crească, se ung cu gălbenuș desfăcut cu puțin lapte si se dă la cuptor, la foc mic, cca. 1 oră. Între timp se face un sirop din puțină apă (cca. 1 pahar) și zahăr (cca.2 linguri). După ce s-au copt cozonacii, se scot din cuptor se ung cu siropul de zahăr, apoi se presară zahăr pudră, se răstoarnă din tavă, se lasă pe o parte, lasându-se la răcorit, răsucindu-se pe fiecare parte. Atenție nu se lasă într-o singură poziție, fiindcă se vor dezumfla. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ca la Doina" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

Reteta Simpla si Delicioasa de Mousse de Ciocolata din 2 Ingrediente

pe 16.05 la 23:00

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu umplutura mixta