Cozonac cu nuca si rahat

de Bucataras in Bucuria de împărți ceva bun, 3 Apr 2018 | 9899 vizualizari

 

Un cozonac pufos, care se desface in fasii, e mandria oricarei gospodine. Incearca reteta noastra. 

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 500 g faina
  • 100 ml lapte cald
  • 75 g iaurt grecesc
  • 2 oua
  • 150 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat dr oetker
  • 75 g unt topit
  • 1 plic drojdie dr oetker
  • 1 plic finesse vanilie bourbon dr oetker
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • un praf de sare

Umplutura:

  • 100 g nuca macinata
  • 40 g zahar
  • 1 lingura cacao neagra dr oetker
  • 70 ml lapte fierbinte
  • 1 lingura esenta de rom dr oetker
  • 150 g rahar

Pentru uns:

  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura lapte
  • 2 linguri zahar pentru presarat deasupra
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu nuca si rahat:

Se amesteca lapte cald cu iaurtul la temperatura camerei, se adauga 2 linguri de zahar si 2 linguri de faina si un plic de drojdie dr. oetker.

Se amesteca bine si se lasa la dospit 15 minute pana se umfla.

Se pune in vasul robotului faina, un praf de sare, ouale, zaharul, zaharul vanilat, vanilia, coaja de lamaie si maiaua. Se amesteca cu carligul robotului la viteza mica pana se incorporeaza toate ingredientele. Se pune apoi untul topit, putin cate putin, mixand in continuare pana se incorporeaza bine. Se mai framanta 5 minute, apoi se acopera vasul cu folie alimentara si se lasa la dospit la loc cald pentru o ora, pana isi dubleaza volumul.

Umplutura: se amesteca nuca cu zaharul si cacaua, se adauga laptele fierbinte si se omogenizeaza bine. Se pune esenta de rom si se lasa umplutura deoparte.

Cand aluatul a crescut se rastoarna pe masa presarata cu putina faina si se imparte in doua. Se intinde cate o foaie de aluat, se pune jumatate din compozitia de nuca si se intinde pe toata foaia si se presara jumatate din rahatul taiat cubulete. Se ruleaza sub forma de sul. Se procedeaza la fel si cu cealalta parte de aluat. Se rasucesc apoi cele doua suluri cu grija si se pune cozonacul in tava tapetata cu hartie de copt. Se acopera cu un prosop curat si se lasa sa mai creasca inca jumatate de ora, la loc cald.

Se unge cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu laptele si se presara cu zahar.

Se pune in cuptorul incalzit la 180 grade si se lasa 40-45 de minute la copt.

Se scoate apoi din tava si se lasa la racit. Se taie doar dupa ce s-a racit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca si rahat" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Reteta de mucenici moldovenesti - alta varianta