Calatorie gastronomica in Louisiana via Maramures

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 24 Mar 2015, 15:41

Articol pe placul a 36 bucatarasi
comenteaza
Calatorie gastronomica in Louisiana via Maramures

Prietenul nostru Nicolai Tand ne-a invitat la un eveniment picant gazduit in restaurantul sau plin de farmec “La Cantine de Nicolai”, familiar celor carora le place sa se piarda printre stradutele istorice dintre Piata Romana si Piata Victoriei.

Va intrebati ce fel de picanterii si-ar putea gasi locul in imparatia gastronomica a lui Nicolai Tand? Pai e simplu: ganditi-va la primul brand care va vine in minte cand spuneti “sos iute”.

Da, ati ghicit, Tabasco, sosul inventat in 1868 in SUA si raspandit acum in toata lumea, din Japonia pana in Brazilia. Am aflat ca sosul asta se produce dintr-un anumit soi de ardei iuti, Capsicum frutescens var. tabasco(!), dotati cu iuteala iutelilor si invechiti 3 ani in butoaie de stejar alb, sare si otet. Hmm, acum se explica aroma…

Ce forme poate lua Tabasco in preparatele de pretutindeni ne-a dovedit-o cel mai bine chef Nicolai, ghidul nostru in aceasta calatorie gastronomica mai putin obisnuita.

Mai intai ne-a “cinstit” cu un “traditional” bloody mary, urmat si de un aperitiv si mai “traditional” - Cocktail cu creveti (guacamole cu avocado, ardei gras, Tabasco, creveti si maioneza). O combinatie de retinut pentru atunci cand vrei sa iti impresionezi musafirii ;).

Dar cand am inceput sa ne simtim mai internationali, chef Nicolai a schimbat surprinzator macazul si unde credeti ca ne-a aratat ca poate ateriza cu succes sosul cu origini americane? Asta n-o sa mai ghiciti, asa ca va spun eu: pe masa au navalit farfuriile cu cele mai romanesti preparate, gatite ca in Maramuresul lui chef Nicolai – fasole batuta cu carnati si ceapa calita si… Tabasco, coaste in sos caramelizat, gatite la cuptor la temperatura scazuta, tot cu… Tabasco, tartar de vita cu cartofi copti, salata, toate garnisite cu sosul calator, de ziceai ca gospodinele din Baia Mare au gatit dintotdeauna cu Tabasco, a carui reteta ar fi mostenit-o de fapt din mosi stramosi.

Un lucru e clar, provocarea originala pe care a acceptat-o chef Nicolai ne-a destupat si narile, dar si mintea. De la un sos care te-ar duce mai degraba cu gandul la micul dejun, am descoperit pe parcursul calatoriei din Louisiana in Maramures ca il poti folosi la orice tip de mancare careia vrei sa ii dai un gust usor picant si aromat - de la aperitive la supe, de la salate la feluri principale de mancare. 

Chef Nicolai, iti multumim pentru initiere si iti uram sa iti tina Dumnezeu obiceiul cel bun de a gati mancaruri de te lingi pe degete, aducator de oameni buni, frumosi si veseli in jur!

Comentarii (9)

26.03.2015, 10:11

Tare fain!

28.03.2015, 02:33

Super Acum inteleg de ce Oana insista cu sala )

08.04.2015, 10:38

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia