Lepsa astazi - Manastirea Lepsa si Pastravaria

Postat de Bucataras Medi in Bucataras hai hui pe 5 Aug 2016, 10:14

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Sunt ceva ani buni (poate 10!) de cand ne gandim la Lepsa.
Si iacata, anul trecut, mai bine zis vara trecuta am bifat aceasta minunata zona.
Cand spui Lepsa spui..... multa verdeata, liniste, aer curat, spui Cheile Tisitei, Manastirea Lepsa, Pastravaria, Cascada Putna.
Sunt convinsa, multi dintre voi nici nu au auzit de Lepsa si asta datorita lipsei de interes (a nu stiu cui!!!) de a face din aceasta localitate(si nu numai !!!) o zona turistica cunoscuta de care sa se bucure cati mai multi de frumusetile ei.
Am spus-o si in alte dati.....nu se vrea domne', nu se vrea!!! De ce oare???
La 75 de km de Focsani, Lepsa nu este incadrata oficial in categoria statiunilor turistice.
Drumul spre Lepsa serpuieste prin munte si este de o frumusete rara.
In zona sunt foarte multe pensiuni turistice unde te poti caza .
Noi, ne-am cazat la Pensiuna Dalia.

   Plimbarile prin imprejurimi sunt binevenite .
    Sa incepem cu Manastirea Lepsa.
    Asezata chiar pe malul raului Putna,in muntii Vrancei  la circa 2 km fata de centrul satului ,Manastirea Lepsa actualmente este o manastire de maici  si are hramul Nasterea Maicii Domnului.
Piatra de temelie a  schitului fost pusa in anul 1774 si era destinat calugarilor.
In anul 1929 un incendiu a distrus biserica din lemn, inclusiv constructiile din ansamblul schitului. Din incendiu a scăpat doar icoana Sfântului Nicolae, ce datează din secolul al XVII-lea.
Intre anii 1930-1936 asezamantul a fost ridicat din nou dar in anul 1959 regimul comunist a pus lacat pe manastire.
În anul1934, Maiestatea Sa, Regele Carol al II-lea a donat mănăstirii un policandru.
In anul 1952 schitul a fost transformat in manastire de maici.
In anul 1974, conducerea Episcopiei Buzaului a redeschis Schitul Lepsa, fara nici o autorizatie. Sihastria din Lepsa a fost readusa la viata, iar biserica din lemn a fost restaurata si resfintita in anul 1982. 
Abia dupa 1989 schitul a fost repopulat si transformat in manastire.
Nouă biserică a mănăstirii a fost sfinţită în anul 2012 şi a primit hramurile 'Izvorul Tamaduirii' şi 'Sfintii Arhangheli Mihail şi Gavril'.

Aleea care te duce spre manastire este curata si frumos ingrijita ca de altfel si curtea manastirii.

Cat de mult imi plac florile din geam de la manastiri.

Sa continuam cu Pastravaria.
Pastravaria de la Lepsa a fost data in folosinta in anul 1955.

Am fost la pastravarie dupa o noapte ploioasa iar bazinele cu pastrav erau tulburi ,motiv pentru care pestele statea ascuns.

Bineinteles ca de la pastravarie nu am plecat cu mana goala,am cumparat pastrav pe care seara l-am pus pe gratar si l-am savurat alaturi de un mujdei de usturoi, o mamaliguta si bineinteles un pahar cu vin.

Comentarii (6)

05.08.2016, 11:07

O oaza de liniste si frumusete,Costel!

05.08.2016, 11:07

Merita mers,Simona!

05.08.2016, 11:08

Motanel,

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia