Sos de rosii cu ardei (pentru paste, pizza, friptura)

de laura_n in Sosuri, 16 Aug 2016 | 9531 vizualizari

 

Tare bun, nu cred ca prinde iarna :)))

 

INGREDIENTE

  • 4 kg roșii coapte bine
  • 1 kg ardei copt curățat
  • 3 cepe roșii
  • 3 cepe albe
  • 2-3 morcovi fragezi
  • 1 căpățână usturoi
  • 200 ml ulei de măsline
  • 1 crenguța rozmarin
  • 50-60 gr zahar brut
  • 1 lg oțet
  • 1 lg sare grunjoasă
  • 1 lgța piper negru
  • 2 lg paprika afumată dulce/ iute
  • 2-3 foi dafin
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sos de rosii cu ardei (pentru paste, pizza, friptura):

Roșiile se spală foarte bine, se îndepărtează coaja, în cazul roșiilor mele totul a decurs foarte ușor, fiind extrem de cărnoase și de coapte. Se pasează fie cu un blender, fie cu ajutorul unui separator de roșii. Sucul obținut se pune la fiert, cu un praf de sare, o crenguță de rozmarin sau busuioc sau în funcție de aroma care vă place, și câțiva căței de usturoi zdrobiți. Se lasă până dă în clocot de câteva ori, apoi se dă deoparte.

Separat, se curăță ceapa, usturoiul, morcovii. Se taie cuburi și se pun la călit în ulei de măsline. Se adaugă ardeiul copt tăiat grosier. Se adaugă puțin sos de roșii și se lasă până devin pătrunse legumele. Se pasează fin cu ajutorul unui blender. Pasta obținută se amestecă cu sosul de roșii și se pune din nou la fiert, circa 2-3 ore, la foc mic. Se adaugă în sos sare, zahar, câteva foi dafin, piper negru și paprika afumată, 1 lingura oțet. Dacă doriți, adăugați și un ardei iute tăiat pe jumătate. Se adaugă câte puțin din uleiul de măsline, amestecând în permanență ca să se omogenizeze și să scadă frumos. Cred că tot secretul stă în fierberea la foc mic și roșiile gustoase.

Gustați să vedeți dacă îi mai trebuie ceva, dacă este pe gustul vostru, închideți focul și dați deoparte.

Se pregătesc recipiente din sticlă, curate. Se toarnă sosul obținut și se șterg de eventuale urme. Se înfiletează capacele și se acoperă cu o pătură, lăsându-se să se răcească până a doua zi.

Eu am pisat două aspirine, am pus în fiecare sticluță câte un vrf de cuțit de aspirină. Nu știu dacă ar fi rezistat fără, cert este că sosul este atât de bun și savuros încât sigur nu apucă iarna :))))A doua variantă de sos a fost din 2 kg de roșii, la fel de coapte, la fel pasate cu blenderul. Se pune la fiert sucul de roșii, se adaugă o căpățână de usturoi curățată și ușor zdrobită cu un cuțit, sare și o linguriță cu vârf de paprika afumată iute, piper roșu fin. Se lasă să fiarbă până scade sucul și se îngroașă. Se pune în recipiente de sticlă, se înfiletează capacele și se lasă la cald până se răcește de tot.

Sper să vă fie de folos și vouă!

TIPS-URI

1

alegeti rosii foarte coapte

2

nu adaugati multa sare de la inceput, sosul va scadea si va deveni mai sarat

Daca ti-a placut reteta noastra "Sos de rosii cu ardei (pentru paste, pizza, friptura)" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Sos pentru pizza