Varza a la Cluj

de Mitinita in Porc, 10 Mar 2012 | 7269 vizualizari

 

N-am schimbat profilul,am participat la Alice la provocarea "Lunea gatesc romaneste".

Sursa mea de inspiratie a fost Radu Anton Roman,care o numeste "varza clujeasca" . Pentru cine nu cunoaste acest fel de mancare il las pe el sa v-o descrie. "Miroase de te innebuneste! E inconfundabila,culorile stinse,straturile de carne,pana si felul in care sta lingura rezemata de un bulgare auriu de varza,totul se repeta,identic,de decenii."
Reteta am facut-o pe gustul meu,deci am lasat deoparte untura si am mai scazut din cantitatea de carne de porc si am lasat mana libera la marar si cimbru.

 

INGREDIENTE

  • 1 varza murata,de marime medie
  • 0,5 kg carne tocata de porc
  • 1 ceasca de orez
  • 1 ceapa mare,taiata cubulete
  • marar si cimbru uscat
  • smantana
  • sare si piper negru proaspat macinat
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Varza a la Cluj:

 

Ceapa se caleste intr-o lingura de ulei,apoi adaugam carnea tocata si putina sare.

Se spala,curata si desareaza (daca e nevoie) varza si se taie in fasii subtiri (sa recunoastem ca ale mele sunt cam grosolane,dar cum era prima oara sunt scuzata). Varza se pune la calit si adaugam o ceasca de apa fierbinte peste.

Fierbem putin orezul in apa sarata sau il "inflorim"dupa cum spune Radu Anton Roman.

Amestecam carnea,orezul "inflorit",condimentele si niste smantana.

Ungem oala -eu am folosit  una de fonta - cu un strat de smantana apoi adaugam pe rand varza calita +smantana+amestec orez si tot asa ,terminand cu un strat de varza si smantana.

Se da oala la cuptor si se coace cam o jumatate de ora. Eu nu prea am mai asteptat sa se raceasca si sa se aseze straturile,de unde atata rabdare.

Se serveste cu o lingura de smantana.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Varza a la Cluj" nu uita sa-i faci un review.

Recomandari pentru tine si casa ta

Barista Espresso Machine

- 700 lei
1699.99 lei
999.99 lei

COMENTARII (19)

Aurelia 07_07 1

11.03.2012, 19:48

mamaieelena 1

12.03.2012, 13:20

mmmm buna rau

cocolina 1

19.04.2012, 20:43

E buna daca e de a la Cluj e super

COMENTEAZA

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Varza a la Cluj