Alba ca Zapada

de Merisor in Prajituri, 5 Noi 2012 | 22761 vizualizari

 

Cred ca sunt peste zece ani de cand n-am mai facut aceasta reteta, asa ca i-a sosit timpul.
A iesit tare buna si o voi repeta cat de curand.

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • 10 linguri ulei
  • 1 plic praf de copt
  • 1 varf lingurita bicarbonat
  • Sare
  • Esenta de lamaie
  • 750 gr faina
  • Pentru crema:
  • 1,500 ml lapte
  • 10 linguri faina
  • 6 linguri zahar
  • 300 gr unt
  • 4 albusuri
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • coaja si zeama de la o lamaie.
Portii: 25
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Alba ca Zapada:

Pentru foi am frecat galbenusurile cu zaharul, apoi am adaugat treptat uleiul, laptele, sarea si esenta, apoi faina amesecata cu praful de copt si bicarbonatul. Am framantat un aluat elastic si nelipicios pe care l-am dat la rece pentru 30 minute.

Am impartit aluatul in patru parti egale si am intins patru foi pe dosul unei tavi de 24/36 cm si le-am copt la 180 grade cate 7-8 minute fiecare.

 Pentru crema, am pus intr-un vas faina cu zaharul si putin lapte rece si am omogenizat bine. Restul de lapte l-am pus peste compozitia cu faina putin incalzit. Am potrivit cu sare am pus coaja rasa de lamiae si am fiert la foc mediu mestecand continuu pana cand s-a ingrosat ca o budinca.

Am ridicat de pe foc si am pus untul, amestecand bine pana la topirea untului.

Am dat la rece.

Albusurile le-am batut cu putina sare si zaharul vanilat, am adaugat zeama de lamaie, apoi le-am incorporat in crema racita punand putin cate putin pana s-a format o crema aerata.

Asamblare: in tava pe dosul careia am copt foile, am pus folie alimentara, apoi prima foaie de prajitura, 1/3 din crema, a doua foaie, am presat bine peste crema, apoi am intins cea de-a doua treime din crema, foaie, restul de crema si ultima foaie. Am acoperit cu folie, am pus niste greutati peste si am dat la rece. S-a inmuiat in cateva ore si am portionat.

A iesit foarte buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Alba ca Zapada" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (58)

carla 1

10.03.2013, 10:58

regret dar cantitatea de făină este prea mare şi nu se leagă aluatul.

Merisor 1

10.03.2013, 11:09

Mie atat mi-a intrat, am cantarit-o, depinde ce faina ai

Larisel 1

23.12.2013, 11:40

Astazi va "fur" aceasta reteta, sper sa imi iasa la fel de bine si frumoasa ca a dumneavoastra!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Lamaita (sau Alba ca zapada)