Ciorba de legume, cu varza acra

de vasimur in Ciorbe, 25 Sep 2020 | 3692 vizualizari

 

Sunt un mare amator de supe, borșuri sau ciorbe de legume, cu sau fără carne. Acesta este motivul pentru care m-am gândit să fac o ciorbiță de legume cu varză acră, tocmai potrivită în zilele de post și nu numai. Este foarte răcoroasă și apreciată chiar și în zilele toride de vară.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.

 

INGREDIENTE

  • 1 varză murată, mică
  • 500 g fasole păstăi, din conservă sau proaspătă
  • 1-2 rădăcini de morcov
  • 1-2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 bucată de țelină, mai mică (opțional)
  • 1 ceapă mai mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ardei iute (opțional)
  • 1-2 roșii proaspete sau suc de roșii
  • 2-3 cartofi, de preferință roz
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt, tocat
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • boia de ardei dulce sau iute, după gust (opțional)
  • 3-4 linguri de ulei, pentru sotat legumele
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de legume, cu varza acra:

Varza murată o tăiem fideluțe sau o tocăm mărunt, cum ne place. 

Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și ardeiul iute. Ceapa o tocăm mărunt iar rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare sau mică, după preferință. Ardeiul iute îl tăiem rondele iar roșiile și cartofii, cubulețe nu prea mari. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Sotăm ceapa și legumele la foc iute după care adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar până ce scade zeama lăsată de ele. Într-o oală mare punem cca 4 l de apă, o înfierbântăm, după care adăugăm legumele sotate, cartofii, fasolea păstăi și varza murată tocată și lăsăm la fiert cam o oră. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele, cartofii și varza sunt bine fierte. Dacă ne place mai acru, putem să mai adăugăm moare de la varză  și/sau suc de roșii și mai dăm un clocot. Când este gata oprim focul și asezonăm cu condimente, după gust și usturoiul pisat, pentru un plus de savoare.

Observație: Mare atenție câtă sare punem deoarece varza fiind acră, deja conține sare, la fel și moarea!

Eu am servit ciorbița ornată cu rondele de ardei iute, pătrunjel verde, tocat mărunt și cu multă smântână.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți adăuga și mărar și/sau leuștean verde tocat, dacă vă place.

2

Puteți adăuga chiar și cimbru verde sau uscat, dacă doriți

3

Puteți servi ciorbița cu smântână dar nu va mai fi de post.

4

Puteți pune la fiert în ciorbă kaizer, mușchiuleț, costiță sau ciolan afumat dar nu va mai fi de post.

5

Dacă nu aveți roșii proaspete, puteți folosi pastă de roșii, roșii în bulion sau suc de roșii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de legume, cu varza acra" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de legume cu paste fainoase