Cozonac cu dragoste

de crinined in Dulciuri, 13 Iul 2014 | 2309 vizualizari

 

Reteta delicioasa de cozonac , traditional romanesc perfect pentru orice sarbatoare.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba
  • 50 gr drojdie
  • 300 gr zahar
  • 7 oua
  • 300 ml lapte
  • 100 gr unt
  • 100 ml ulei
  • 1 lingura smantana
  • cate o fiola de esenta dr Oetker de vanilie, rom, lamaie
  • coaja rasa de lamaie
  • o lingurita rasa de sare.
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu dragoste:

Maia

Lichefiem  50 gr  drojdie proaspata cu putin zahar tos, adaugam 100 ml  lapte caldut, 100 gr faina, amestecam,  presaram faina peste maia si o lasam sa dospeasca.

Aluat

Amestecam, intr-un castron, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si laptele in care am dizlovat  zaharul ramas.  Le punem peste faina bine cernuta, impreuna cu maiaua si amestecam totul foarte bine. Nu necesita mult framantat. Urmeaza impaturatul aluatului cu grasimea, calduta, care este foarte important.

Preparam un amestec din 100 gr  unt topit si 100 ml ulei, din care adaugam cate putin si impaturam aluatul, fara sa framantam , pana cand este incorporata intreaga cantitate de grasime. Nu va absorbi toata grasimea de la primele impaturiri. Repetam operatiunea de impaturire din 15 in 15 minute.

Lasam aluatul sa dospeasca la loc cald.

Umplutura

Mixam  4 albusuri, pana devin spuma tare, 5 linguri zahar, apoi adaugam macul macinat, fiert in putin lapte si zahar, pana devine o pasta groasa, racita.

Impartim aluatul in doua parti egale, intindem  fiecare bucata de aluat, punem  umplutura cu mac si rulam.

Fiecare cozonac, astfel  rulat, il asezam in propria lui tava, tapetata cu hartia de  copt, il ungem cu ou batut, presaram zahar brun sau tos si se lasa la dospit.

Pentru a ramane rumen, frumos, se pune o  hartie de copt si peste cozonac.

Pregatim cuptorul, punem o tava cu apa care sa faca aburi, pe cand punem cozonacii la copt. Lasam tava cu apa, producatoare de aburi, sub cozonaci, 25 minute, dupa care o scoatem foarte repede, sa nu deranjam cozonacii in procesul lor  de coacere.

Hartia de copt, de peste cozonac,  se scoate abia dupa 50 minute, cand este aproape gata, copt. Il mai lasam la copt 5 sau 10 minute, depinde de cuptor.

Cand scoatem cozonacul din cuptor, il mai lasam putin in tava culcata pe o parte, apoi pe cealalta parte, pentru a ramane pufos, nu mai mult de 7  minute pentru a nu se umezi.

Pofta buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu dragoste" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aripioare tavalite-n fulgi de porumb

ieri la 20:44

Spaghete cu sos gorgonzola și nuci

ieri la 12:36

Coșulețe aperitiv cu ciuperci și gorgonzola

ieri la 12:20

Salata Caprese reteta de salata delicioasa si racoritoare din bucataria italiana

ieri la 09:22

TOP
utilizatori

Miha

2712 puncte

oanapl

1110 puncte

Rocsi

622 puncte

mihaelar63

206 puncte

vasimur

150 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
A 78-a aniversare a Republicii Italiene sărbătorită printr-o recepție cu bun gust la București
citeste mai mult
A 78-a aniversare a Republicii Italiene sărbătorită printr-o recepție cu bun gust la București
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu nuca