Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă

de DinDragostePentruGatit in Dulciuri, 15 Ian 2013 | 6796 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 750 g făină tip 000;
  • 25 g drojdie;
  • 2 ouă;
  • 75 g unt;
  • 3 lg iaurt;
  • 7-8 lg zahăr;
  • circa 250mL lapte cald;
  • coaja de la o portocală;
  • sare.
  • Umplutura
  • 3-4 lg cacao;
  • 4 lg zahăr;
  • 2 fiole esență de rom;
  • 1 albuș;
  • 100 g stafide hidratate;
  • 1/2 cană miez de nucă nemăcinată.
  • Decor
  • 1 gălbenuș;
  • 2 lg lapte;
  • jumătăți de nucă;
  • semințe de susan.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă:

Se cerne făina de câteva ori. 

Se pregătește maiaua:

- într-un bol se dizolvă drojdia în lapte cald, se adaugă 1 linguriță zahăr și făină atât cât se obține o pastă fluidă. 

- se lasă circa 10-15 minute la cald, până-și dublează volumul. 

Iaurtul, untul la temperatura camerei, ouăle și zahărul se amestecă până se dizolvă zahărul. 

Se adaugă un praf de sare și coaja de la portocală. 

Peste făina cernută se pune maiaua și amestecul cu ou, se frământă și se adaugă lapte cald până se formează un aluat nelipicios. 

Se pune la dospit la loc cald, timp de 50-60 minute. 

După ce și-a dublat aluatul volumul, se frământă cu unt circa 30 minute. 

Umplutura

- stafidele se hidratează în apă caldă timp de 10 minute după care se scurge apa;

- miezul de nucă nu se zdrobește;

- din albuș + cacao + zahăr + esență de rom  se face o cremă.

Aluatul se împarte în două părți egale, se formează un dreptunghi, se unge cu jumătate de cremă de cacao, se presară jumatate din cantitățile de nucă și stafide și se rulează. 

La fel se procedează și cu cealaltă parte de aluat.  

Cele două rulouri obținute se  împletesc și se așează circular într-o tavă unsă cu unt. 

Se unge cu gălbenuș + lapte, se așează jumătăți de nucă și se presară semințe de susan. 

Cozonacul se mai lasă la dospit în tavă, timp de aproximativ 20-30 minute.

După dospire tava se introduce în cuptorul încălzit și se coace timp de aproximativ 50 minute, la temperatură medie.

Poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac rotund cu cacao, stafide și extra nucă" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu gem și bezea - Desertul dulce-acrișor care te va cuceri

ieri la 16:08

Tocăniță cu legume și carne de porc - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 26.09 la 11:00

Tarta rapidă cu mere - Desert fraged și gustos

pe 25.09 la 10:40

TOP
utilizatori

Retete_gustoase

1600 puncte

laura_n

1400 puncte

Constelatialeu

1003 puncte

Rocsi

514 puncte

vasimur

233 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Nuci umplute cu crema de ciocolata si arahide