Desert cozonac cu iaurt grecesc

de Constelatialeu in Dulciuri, 6 Apr 2018 | 8094 vizualizari

 

M-am inspirat de la Bucatarasul nostru dragalas ( inca de sex incert ), e o enigma, dar nu conteaza, e simpatic......Cred ca am respectat reteta, am pus eu niste stafide, sa fie mai chinchi....si mi-am testat si roboteleul Kikimiki, cel pe care l-am castigat la concursul Dr. Oetker.....si sa nu mai lungesc vorba ca acum vine Pastele, am zis ca poate imi aduc noroc dolofanii astia si ma fac si cu un aspirator.....concurs '' Bunatati de Paste''....

 

INGREDIENTE

  • Aluat cozonac pentru 2 bucati
  • 1 kg faina Gyermelyi
  • 200 ml lapte caldut
  • 150 g iaurt grecesc ci 10 % grasime
  • 4 oua
  • 2 pliculete drojdie uscata Dr. Oetker
  • 300 g zahar
  • 150 g unt topit cu 80% grasime
  • 2 plicuri zahar vani;at Dr. Oetker
  • 1 plic coaja lamaie Dr. Oetker
  • 2 plicuri finnese vanilie bourbon Dr. Oetker
  • un praf de sare
  • Umplutura
  • 200 g nuca prajita si macinata
  • 80 g zahar
  • 2 linguri cacao Dr. Oetker
  • 140 ml lapte fierbinte
  • 2 fiole esenta rom Dr. oetker
  • 300 g rahat colorat
  • 60 g stafide aurii
  • Pentru uns
  • 1 galbenus
  • 2 linguri lapte
  • Decor
  • zahar brun
  • mac
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu iaurt grecesc:

Aluat : Se amesteca laptele cald cu iaurtul la temperatura camerei, se adauga 4 linguri de zahar si 4 linguri de faina si plicurile de drojdie dr. oetker. Se omogenizeaza bine si se lasa la dospit cca 15 min pana se umfla.

In vasul robotului se pune faina cernuta, zaharul, praful de sare, ouale, coaja de lamaie, vanilia si maiaua crescuta. Se amesteca cu carligul robotului la viteza mica pana se incorporeaza toate ingredientele. Se pune apoi untul topit, putin cate putin, mixand in continuare pana se incorporeaza bine. Se mai framanta 5 minute. Am transferat aluatul intr-un castron uns cu putin ulei, am acoperit castronul cu un prosop si l-am lasat sa creasca cca 2 ore sau pana-si dubleaza volumul.

Cat timp a stat la crescut aluatul, am pregatit umplutura. Intr-un castron am amestecat nuca macinata cu cacao si zahar si am adaugat laptele fierbinte, am omogenizat bine.

Separat am taiat rahatul bucatele mai mici. Dupa ce aluatul a crescut, am rasturnat pe blatul de lucru si am impartit aluatul in 4 parti aproximativ egale. M-am uns pe maini cu putin ulei si am inceput sa intind prima bucata intr-un dreptunghi, apoi am pus jumatate din umplutura de nuca si am intins bine pe toata suprafata,am presarat cca 30 g stafide, apoi am rulat bine. Am intins si bucata a doua si am asezat jumaatte din bucatalele de rahat, am rulat bine. Am impletit cele doua rulouri si am asezat in tava de cozonac tapetata cu hartie de copt. La fel am procedat si cu cele doua bucati ramase, formand  al doilea cozonac. Am lasat sa mai creasca cca 30 min la loc cald, apoi am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, am presarat zahar brun si mac. Am introdus tavile in cuptorul preincalzit la 180 grade C,  pentru cca 45-50 min ( acum depinde de cuptorul fiecaruia), este gata cand trece testul scobitorii. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca, asta daca ai rabdare......

Am obtinut doi cozonaci dolofani, i-am cantarit de curiozitate...1,389 si 1,326 Kg

 

 

 

TIPS-URI

1

toate ingrendientele sa fie la temperatura camerei

2

in bucatarie sa fie cald

3

ca sa nu se arda deasupra prea rau ( eu i-am bronzat putin) cand incep sa se rumeneasca, punem deasupra lor o coala de hartie

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu iaurt grecesc" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu crema de iaurt si jeleu de caise