Desert cremsnit

de RODIMUR in Prajituri, 11 Sep 2017 | 7631 vizualizari

 

O prăjitură foarte bună, care odinioară avea mare căutare. Astăzi nu se prea găsește prin cofetării, iar gospodinele preferă să facă prăjituri rapide, fără coacere și dacă se poate chiar fără aluat.
Am folosit aluat de foietaj din comerț, pentru că nu m-a dezamăgit niciodată și pentru că nu aveam pregătit aluat fraged, iar pofta de a avea prăjitura pe masă era foarte mare...
Pentru că prăjitura a ieșit destul de înaltă, nu am mai pus un strat de frișcă. De fapt, pe vremea copilăriei mele, cremșnitul era simplu, fără frișcă...

 

INGREDIENTE

  • 800 grame aluat de foietaj
  • 1 litru lapte dulce
  • 5 gălbenușuri
  • 200 grame amidon
  • 150 grame zahăr tos
  • 1 păstaie de vanilie
  • 150 grame de unt
  • zahăr pudră, pentru decor
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cremsnit:

Se amestecă ușor puțin lapte dulce (rece, dar fiert) cu amidonul, până se dizolvă.

Într-o cratiță (cu fund dublu, dacă se poate) se pune restul de lapte, în care se adaugă amidonul dizolvat, cele 5 gălbenușuri și zahărul. Se bate compoziția cu telul, până ce se uniformizează. 

Păstaia de vanilie se taie pe lung, se culeg semințele și se adaugă în compoziție.

Se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema.

Când crema de vanilie s-a îngroșat, se ia cratița de pe foc și după ce se răcorește puțin, se încorporează untul (se poate folosi chiar și 200 grame de unt), până la uniformizarea totală.

Se pune o folie de plastic direct pe toată suprafața cremei, pentru a nu face crustă și se dă la frigider pentru 30 minute.

Între timp, se dimensionează foile de foietaj în raport cu tava pe care se va monta prăjitura (dacă sunt prea mici se întind cu sucitorul, folosind făină, pentru a nu se lipi).

Se rulează foaia pe sucitor, se întinde pe tava de copt, se înțeapă cu o furculiță, după care se pune în frigider pentru 20-25 minute. După acest interval de timp, se scoate tava cu foietajul din frigider și se dă la cuptor la foc potrivit.

Din când în când se verifică, iar dacă foietajul a crescut, se mai înțeapă cu furculița.

Se lasă tava în cuptor aproximativ 15 minute, până ce foietajul se rumenește frumos.

Se procedează la fel și cu cea de-a doua foaie de foietaj.

După ce s-au copt ambele foi, se așază o foaie pe fundul tăvii, se unge cu cremă de vanilie într-un strat uniform, după care se acoperă cu cea de-a doua foaie.

Se învelește prăjitura cu o folie de plastic și după ce s-a răcit, se dă la frigider până a doua zi, când se scoate, se presară zahăr pudră și se taie în formele dorite.

 

 

TIPS-URI

1

Amestecați permanent crema, la îngroșat, pentru a nu face cocoloașe.

2

Acoperiți crema cu o folie de plastic, pentru a nu face crustă.

3

Înțepați cu furculița foile puse la copt, pentru a nu crește prea mult.

4

Rumeniți bine foile de foietaj, ca să nu rămână crude la interior.

5

Înveliți prăjitura în folie de plastic, atunci când o puneți la frigider, pentru a nu se usca/întări și pentru a nu prinde miros de la alte mâncăruri.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cremsnit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

oanapl 1

14.09.2017, 23:13

Ce poftă mi-ai făcut! De mult n-am mai pregătit!

RODIMUR 1

14.09.2017, 23:44

Oana, asta pățim toți... Facem rețete noi, din curiozitate și le ignorăm pe cele vechi...

Cofetarul Vesel 1

17.09.2017, 13:32

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert rulada de biscuiti cu cocos si visine