Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi

de RODIMUR in Prajituri, 4 Ian 2018 | 3904 vizualizari

 

De obicei, pentru Revelion, în afară de două-trei prăjituri mai făceam un tort. Anul acesta, am vrut să probez premiul primit la concurs și am făcut un guguluf cu stafide și dulceață de fragi. Toate bune și frumoase, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Am făcut compoziția și abia când am turnat o jumătate din ea în formă, mi-am dat seama că potrivit obișnuinței, făcusem o cantitate pentru forma mea veche, de 20 cm, iar forma primită ca premiu era de 27 cm... Așa că guguluful a ieșit foarte bun, dar cam scund...
Așadar, ingredientele sunt pentru o formă de copt de dimensiuni mici. Dacă aveți o formă mai mare, va trebui să dublați cantitatea, ca să aveți un guguluf mai înalt.

 

INGREDIENTE

  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr tos fin
  • 6 linguri de făină
  • 3 linguri de ulei
  • 1 plic de vanilie
  • 1/4 plic de praf de copt
  • 100 grame stafide aurii
  • esență de rom pentru aromat stafidele
  • 20 grame unt pentru uns forma de copt
  • făină pentru tapetat forma de copt
  • 50 grame ciocolată (albă) pentru decor
  • 1 lingură de ulei pentru topit ciocolata
  • fragi din dulceață
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi:

Se separă bine albușurile de gălbenușuri și se mixează, până când încep să crească. Se adaugă treptat, puțin câte puțin, zahărul, vanilia și praful de copt și se continuă mixarea. Se adaugă și gălbenușurile, unul câte unul, apoi făina, în ploaie și la urmă uleiul, mixând permanent. (În rețeta originală pe care o folosesc, se recomandă 6 linguri de ulei, dar eu am pus întotdeauna numai 3 linguri, pentru că acest ingredient îngreunează aluatul).

Se toarnă o jumătate din compoziție în forma de copt (unsă în prealabil cu unt și tapetată cu făină), după care se adaugă stafidele, alese din timp, opărite rapid și ținute în prealabil 25-30 minute în esență de rom.

Se toarnă și restul de compoziție, având grijă să se distribuie uniform pe toată suprafața formei și se dă tava la cuptor, la foc mediu.

Când guguluful s-a rumenit, se face proba cu scobitoarea și se oprește focul de la cuptor. Se lasă guguluful în cuptorul cu ușa deschisă, ca să se răcorească treptat și să nu cadă.

Cănd s-a răcorit puțin, se scoate guguluful din cuptor, se scoate din formă și abia când este rece se decorează cu ciocolată topită, cu o lingură de ulei, la bain-marie și cu fragi din dulceață.

Guguluful se poate felia peste 2-3 ore, când ciocolata s-a întărit.

TIPS-URI

1

Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, așa că scoateți din timp ouăle din frigider.

2

Separați bine albușurile de gălbenușuri, ca să se bată/mixeze bine.

3

Nu opriți mixarea ingredientelor decât atunci când ați terminat de făcut compoziția.

4

Dacă ouăle sunt bune, proaspete și cresc frumos, puteți renunța la praful de copt. Eu îl folosesc foarte rar, deoarece mixez ouăle bine și nu mai este nevoie de praf de copt, pentru ca aluatul să crească.

5

Stafidele trebuie opărite rapid, pentru igienizarea lor (nu putem ști în ce condiții au fost prelucrate) și apoi trebuie ținute în esență de rom, pentru aromă.

6

Lăsați guguluful să se răcorească în cuptor, ca să nu cadă, la schimbarea bruscă de temperatură.

7

Ornarea gugulufului se face abia atunci când s-a răcit complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert guguluf cu stafide si dulceata de fragi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (40)

RODIMUR 1

06.01.2018, 00:22

Iar eu ți-aș oferi-o cu și mai mare drag, Mihaela!

dantes 1

10.01.2018, 17:05

Delicios!

RODIMUR 1

10.01.2018, 17:40

Mulțumesc frumos, Dante, pentru apreciere!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Crizanteme cu ciocolata si gem de corcoduse