Desert moristi cu dulceata

de Ancutsa in Dulciuri, 10 Iul 2017 | 2128 vizualizari

 

Zilele trecute am pregatit moristi cu aluat de casa si dulceata de caise sau capsuni. Acest tip de aluat mama il foloseste la placinte, insa mie acum mi s-a parut distractiv sa-i dau alta intrebuintare.

 

INGREDIENTE

  • 25 g drojdie proaspata
  • 200 ml apa calduta
  • 1 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 115 g Rama Maestro 72% grasime
  • 500 gr faina (cat cuprinde)
  • Pentru umplutura:
  • dulceata de caise
  • dulceata de capsuni
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert moristi cu dulceata:

Se dizolva drojdia in putina apa calduta, se amesteca apoi cu zaharul, restul de apa, sarea si putina faina. Se adauga untul sau margarina (la temperatura camerei) rupta in bucatele, se adauga faina cat cuprinde, amestecand si framantand pana se obtine un aluat moale, dar bun de intins.

 Se presara faina pe masa de lucru si se intinde aluatul in foaie potrivit de subtire. Se impatureste. Se da la frigider pentru o jumatate de ora, dupa care se intinde din nou in foaie potrivita ca grosime si se impatureste. Se repeta procedeul de 4 ori.

Dupa ultima impaturire, se lasa aluatul la frigider peste noapte.

  A doua zi, se imparte aluatul in doua bucati pentru a le pregati mai usor. Dati la rece aluatul cu care nu lucrati pentru a nu se topi untul din el.

Se presara faina pe masa. Se intinde primul aluat in foaie potrivita ca grosime, se taie in patrate.

Apoi se aduce fiecare patrat la forma de morisca astfel: se cresteaza colturile pana spre mijloc, obtinand 4 triunghiuri imaginare si fiecare colt stang al fiecarui triunghi se pliaza spre mijloc.

 Se asaza moristile intr-o tava cu hartie de copt, se mai lasa la crescut cam 10 minut in tava (timp in care se poate porni cuptorul), apoi se preseaza cu degetul in mijloc, se pune pe fiecare un pic de dulceata si se ung cu ou.

 Se dau la cuptor, la foc mediu, pentru 20-25 de minute sau pana devin aurii.

Din prima bucata de aluat se obtin 12 moristi (o tava).

Dupa ce se racesc, se pot servi cu mai multa dulceata, daca doriti.

 Din celalalt aluat am pregatit trandafirasi. Se taie aluatul in fasii lungi, se rasuceste fiecare fasie si se impatureste ca o spirala simpatica, modeland un pic cu degetele. Se lasa la crescut in tava cam 10 minute, apoi se pune pe fiecare un pic de dulceata de capsuni ca sa semene cu niste trandafirasi si se ung cu ou. Se coc pana se rumenesc, avand grija sa nu le uscam.

 Cu resturile de aluat va puteti juca, impletindu-le sau gasind noi forme.

   

Pofta Buna!

  

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2017/07/moristi-cu-dulceata.html 

TIPS-URI

1

Se pastreaza intr-o punga intrucat au tendinta sa se usuce.

2

Este un aluat simplu, care nu contine ou si daca nu este nici uns cu ou, poate fi un desert de post.

3

Pot fi luate si la pachet sau in excursii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert moristi cu dulceata" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Tort cu mere si crusta de nuci