Desert prajitura cu zmeura, crema de vanilie si biscuiti

de Rocsi in Prajituri, 30 Iul 2020 | 3633 vizualizari

 

De cate ori am zmeura proaspata, pe langa faptul ca o mananc asa simpla, imi place sa pregatesc si un desert cu ea, pentru ca are o savoare aparte. Am vrut sa fac ba desert la pahar, ba cheesecake, apoi am zis ca fac rulada si pana la urma m-am oprit la aceasta reteta de prajitura: blat de vanilie, jeleu de zmeura, crema de vanilie, biscuiti cu cacao si glazura de ciocolata! Intr-o singura prajitura am adunat atatea arome, ca prajitura nu putea iesi decat minunata!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 4 oua
    • 4 linguri zahar
    • 50 ml ulei
    • 50 ml lapte
    • 8 linguri faina
    • 1 lingurita praf de copt
    • 2 lingurite vanilie
    • un praf de sare
    Pentru crema de vanilie:
    • 500 ml lapte
    • 5 linguri amidon
    • 4 linguri zahar
    • 100 gr ciocolata alba
    • 250 gr mascarpone
    • 2 lingurite vanilie
    Pentru jeleul de zmeura:
    • 500 gr zmeura
    • 4 linguri zahar
    • 1 lingura si 1/2 amidon
    Pentru glazura:
    • 100 gr ciocolata neagra
    • 150 ml smantana pentru frisca
    • biscuiti petit beurre cu cacao
    • decoratiuni
Portii: 16
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu zmeura, crema de vanilie si biscuiti:

Blatul: Intr-un vas puneti ouale si un praf de sare. Mixati pana devin usor spumoase, apoi adaugati zaharul si mixati bine. Adaugati uleiul, laptele si vanilia si mixati. Puneti faina cernuta cu praful de copt, amestecati usor cu o paleta. Tapetati cu hartie de copt o tava de 21/32 cm, turnati compozitia de blat si o nivelati. Introduceti tava in cuptorul incins, la 180 de grade si lasati blatul la copt 15 minute. Cand este gata, il scoateti din cuptor, il lasati sa se raceasca.

Crema de vanilie: Intr-o cratita puneti laptele, zaharul, amidonul si le amestecati bine. Transferati cratita pe foc, focul sa fie la mic, amestecati continuu cu un tel pana se ingroasa crema. O dati deoparte, adaugati ciocolata alba rupta bucatele, amestecati pana este complet topita. Acoperiti crema cu folie si o dati la rece. Mixati usor crema rece, adaugati mascarponele, vanilia si mixati pana devine spumoasa.

Jeleul de zmeura: Intr-o cratita puneti zmeura, spalata si scursa de apa, cu zaharul, le transferati pe foc. Amestecati, lasati sa fiarba 4-5 minute la foc potrivit. Amidonul il amestecati cu 3-4 linguri de apa rece, il rasturnati peste zmeura. Amestecati pana se incheaga, apoi il dati deoparte sa se raceasca. Daca doriti un jeleu mai tare, puneti cam 3 linguri de amidon, eu de aceasta data l-am dorit mai moale. Asamblati prajitura in tava in care ati copt blatul. Eu am pregatit si putin sirop de vanilie. Insiropati usor blatul, puneti jumatate din jeleul de zmeura, il nivelati. Puneti crema de vanilie, o nivelati, apoi puneti usor restul de jeleu de zmeura si il intindeti. Asezati biscuitii unul langa altul, iar cu un penson ii insiropati usor. Dati prajitura la rece 3-4 ore sau peste noapte. Intr-un bol de inox puneti ciocolata rupta bucatele, adaugati smantana pentru frisca. Transferati totul pe baie de aburi, amestecati continuu pana ciocolata este complet topita. Scoateti prajitura de la rece. Fie o potionati si apoi o glazurati, cum am procedat eu, fie o glazurati, o dati putin la rece, apoi o portionati. Presarati cateva decoratiuni si este gata de servit!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu zmeura, crema de vanilie si biscuiti" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura Zserbo Szelet - Greta Garbo