Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci

de Panacris in Mancaruri de post, 6 Mai 2016 | 4651 vizualizari

 

I-am tot savurat pe blog-ul Adniei, http://www.retetelemeledragi.com/2015/03/dovlecei-rotunzi-umpluti-cu-legume-si-cous-cous.html/ am cumpărat zilele trecute, dar nu am avut timp de ei. Acum după sărbătorile de pascale, sunt bine veniți în forma fără carne. Așa că am trecut la treabă. Zmeișoriilor nu prea le-a făcut cu ochiul, deși arată bine, dacă n-au și ceva cărniță, nu le alunecă pe gât :D :)) 

 

INGREDIENTE

  • Dovlecei rotunzi 4 bucăți,
  • Cus-cus 150 g,
  • Ardei kapia 1 bucată,
  • Ceapă verde 2 fire,
  • Usturoi verde 2 fire,
  • Gălbiori conservați 1 borcan de cca. 370 g,
  • Sare de mare cu cimbru, rozmarin, maghiran 1 linguriță,
  • Piper proaspăt măcinat 1 praf,
  • Apă fiartă 300 ml,
  • Ulei de măsline 2-3 linguri.
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci:

Dovleceii rotunzi se spală, se șterg de apă, apoi se taie un căpăcel și se scoate miezul cu ajutorul lingurei, astfel încăt să rămână un strat de cca. 2 cm. Apoi se pun la fiert în abur cu gura în jos cca. 15 minute, împreună cu capacele. Eu m-am folosit de CrockPot-ul din dotare, le-am pus cu guar în jos, fără apă, am setat la High ptr 30 min.  

În acest timp, cât se aburesc dovleceii, se curăță se legumele, se toacă mărunt, la fel și miezul de dovlecel, apoi se pun la călit în puțin ulei de măsline cca. 10 minute la foc mic.

Cus-cus-ul se așează într-un bol încăpător, se toarnă apa fiartă peste el, se amestecă ușor până ce se înglobează, apoi se la odhină, acoperit cca. 10 minute. După ce cus-cus-ul s-a hidratat, se adaugă 1 lingură de măsline, se amestecă ușor, pentru aerare,  apoi se adaugă  peste legumele călite. Se adaugă și ciupercile întregi, apoi se amestecă ușor, până se înglobează toate ingredientele. Se asezonează de sare și mirodenii, apoi se umpul dovleceii, cu acesată compoziție. Dovleceii umpluți, se acoperă cu capacele lor, se așează într-un vas încăpător, sau o tavă mai înaltă, se adaugă cca. 100 ml apă și se pun la gătit, în cuptorul preîncălzit la 180 grade cca. 10 minute. Asta e varianta clasică la cuptor. Eu m-am folosit din nou de CrockPot, am așezat dovlecei umpluți acoperiți cu căpăcelele lor, în vasul aparatului, am adăugat apa cca. 100 ml, am acoperit vasul cu capacul de sticlă, am setat aparatul la HIGH, pentru 60  de minute. Fiind gătiți lent, dovleceii nu s-au înmuiat, au rămas fermi. Se servesc calzi ca atare, în zilele de post, sau cu smăntână, cașcaval ras sau un sos la alegere. Spor și success! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei rotunzi umpluti cu cus-cus, legume si ciuperci" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (25)

RuxyRux 1

09.05.2016, 19:32

Ce buni fata harnicuta!

mihaelar63 1

15.05.2016, 01:12

Mereu m-am intrebat ce gustau astia mici si rotunzi

Panacris 1

15.05.2016, 18:17

Mihaela, tot gust de dovlecel au Doar că au o formă mai interesantă

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Pizza cu aluat nedospit, sunca, legume si ciuperci