Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie

de vasimur in Mancaruri cu carne, 14 Feb 2021 | 7411 vizualizari

 

Am găsit niște jumări proaspete, la carmangerie, așa că nu m-am putut abține și am cumpărat. O parte le-am măncat cu pâine și ceapă dar m-am gândit să fac și cu varză murată călită, așa că m-am pus pe treabă. Vă pot spune doar că a ieșit o minunăție! Oricum eu sunt mare amator de varză călită, murată sau dulce, cu sau fără carne. Varza călită este o mâncare simplă și gustoasă, pe placul multora.

 

INGREDIENTE

  • 1 varză murată, mai mare
  • 1-2 roșii de mărime medie
  • 1-2 cepe, mai mari
  • jumări de porc (cca 200-250 g)
  • sare după gust
  • piper după gust
  • boia de ardei dulce, după gust
  • 250 ml suc de roșii sau 2-3 linguri de bulion/pastă de roșii
  • 3-4 linguri ulei de floarea soarelui
  • pătrunjel verde, tocat
  • ardei iute, pentru servit (opțional)
  • cimbru uscat sau proaspăt (opțional)
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie:

Curățăm ceapa și roșiile, le spălăm și le tocăm peștișori (julienne) sau cubulețe, cum ne place.

Punem uleiul într-o tigaie, îl încingem, adăugăm jumările și le lăsăm doar până ce lasă puțină grăsime.

Adăugăm ceapa și roșiile, amestecăm și lăsăm să se călească, până ce se înmoaie ceapa. Punem apoi varza tocată mărunt sau fideluțe și lăsăm să se călească împreună cam 10-15 minute. Amestecăm periodic ca să nu se prindă de fundul tigăii. 

Adăugăm apoi sucul de roșii, o crenguță de cimbru și eventual puțină apă, cât să le cuprindă. Punem capacul și lăsăm să fiarbă înăbușit, până ce se înmoaie varza și scade apa! Gustăm și când este fiartă, oprim focul. Condimentăm după gust, cu sare, piper, boia de ardei dulce și verdeață tocată și lăsăm puțin ca să se întrepătrundă gusturile. Servim cu ardei iute și cu smântână dacă dorim.

Poftă bună!

TIPS-URI

1

Puteți folosi cârnat sau carne proaspătă/afumată, tăiată în rondele/cubulețe și rumenite în prealabil.

2

În varză puteți pune și bucățele de slăninuță crudă sau afumată, prăjită în prealabil.

3

Puteți folosi și varză proaspătă tăiată fideluțe sau mărunt, cum doriți.

4

Varza murată o desărăm în apă rece dacă este prea acră, o scurgem într-o strecurătoare, apoi o tăiem fideluțe/mărunt și eventual o storcem de zeamă.

5

Dacă vă place, puneți și 1-2 frunze de dafin și cimbru, după gust!

6

Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi bulion sau pastă de roșii.

7

Puteți să puneți și 1-2 căței de usturoi pisat, dacă vă place.

Daca ti-a placut reteta noastra "Jumari cu varza acra, in sos de rosii, la tigaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

vasimur 1

15.02.2021, 19:22

Cristina, o știu și pe asta cu grăsime. Am făcut și am mâncat de multe ori, așa ceva! În altă ordine de idei, dacă știam că deja sunteți pe drum, păstram o porție zdravănă! La nevoie, repetăm figura! Sunteți bine veniți!

oanapl 1

16.02.2021, 20:10

Bună!

dantes 1

17.02.2021, 11:13

Gustoasa!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Platou taranesc cu jumari si mamaliguta