Mucenici moldovenesti dolofani

de CozonaculDolofan in Dulciuri, 5 Mar 2016 | 3748 vizualizari

 

Mucenicii moldovenesti sunt si ei o parte importanta din gastronomia romaneasca traditionala, iar credinciosii cunosc randuiala, punandu-i pe masa, an de an, pe 9 martie.
Vezi reteta

 

INGREDIENTE

  • 50 gr drojdie
  • 6 oua
  • 250ml lapte
  • 100 gr unt
  • 1 kg faina
  • 350 gr zahar (250g aluat – 100g pentru sirop)
  • 250 gr nuca
  • 1 lamaie rasa
  • ½ lingurita sare
  • 4 esente rom
  • 4 plicuri zahar vanilat
  • miere de albine
Portii: 18
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mucenici moldovenesti dolofani:

Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald.

Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min)

Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca.

Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute)  si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).

Framantarea: Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele.

Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena.

Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.

Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.

Impletirea: Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale.

Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor. 

Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici.

In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.

Insiroparea: Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. 

Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca. 

Vezi reteta pe site-ul https://www.cozonaculdolofan.ro

TIPS-URI

1

Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.

2

Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore. Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti dolofani" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

- Andreea - 1

13.03.2016, 19:52

Am incercat reteta ta de mucenici ...au fost deliciosi!!!

Ina 1

23.03.2016, 19:32

perfecti sunt!

Ligia Bxl 1

26.04.2016, 20:16

vaiii ce bine arata

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Fursecuri bicolore