Paine cu amestec de seminte

de Merisor in Piine, 29 Sep 2014 | 5470 vizualizari

 

Tot cumparam de la Carefour paine cu seminte, ca tare buna este painea aceea la metru si mi-am zis, de ce nu as face si eu?
Am achizitionat, nu mai stiu de unde, o punga cu amestec de seminte, asa ca azi am prestat o bunatate de paine cu acele seminte.

 

INGREDIENTE

Pentru 2 paini:

  • 900 gr faina
  • 200 gr lapte
  • 250 gr apa
  • 1 lingura zahqr
  • 1 lingurita sare
  • 150 ml ulei
  • 40 gr drojdie
  • 150 gr amestec de seminte

Pentru uns:

  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingurita lapte
Portii: 2
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Paine cu amestec de seminte:

Maruntim drojdia proaspata intr-un bol si o frecam cu o lingura de zahar, pana la diluare.

Punem laptele la incalzit si cand atinge o temperatura cat sa o suporte degetul, il amestecam cu drojdia diluata si adaugam o mana de faina.

Omogenizam bine maiaua, o acoperim cu un stergar si o lasam la loc cald pana isi dubleaza volumul, aproximativ 10-15 minute.

Cand maiaua si-a dublat volumul, punem apa  la incalzit si diluam sarea in ea.

Intr-un bol, in care vom lucra, adaugam o parte din faina, facem o adancitura la mijloc si turnam maiaua.

Apa incalzita, tot cat sa suporte degetul, o punem in vasul in care a fost maiaua si il clatim, astfel sa nu pierdem din maia pe peretii vasului si incepem sa turnam incet peste faina cu maiaua din vas, amestecand continuu.

In acelasi timp punem si o parte din ulei, cam 3/4 si adaugam faina pana cand obtinem un aluat tare, pe care il transferam pe masa infainata si il framantam cu mainile unse cu restul de ulei.

Acoperim aluatul si il lasam la crescut pentru 15-20 de minute.

Intr-o tigaie antiaderenta am pus putin ulei si am prajit pentru 3-4 minute o parte din seminte. 

Cand aluatul si-a dublat volumul, il impartim in doua.

O parte am pus-o simpla in tava de paine, iar cealalta parte am intins-o intr-o foaie subtire cat degetul mic si am intins peste ea semintele prajite apoi am rulat-o.

Am taiat ruloul in bucati de aproximativ 3 cm si le-am asezat intr-o forma rotunda cu pereti detasabili.

Mai lasam aluatul in tavi 10 minute, dupa care il ungem cu galbenus de ou amestecat cu lapte.

Peste aluatul simplu, am presarat seminte neprajite.

Coacem painea pentru 40 de minute la 180 de grade.

Este foarte pufoasa si gustoasa!

TIPS-URI

1

Daca se doreste paine de post, se va inlocui laptele cu apa, iar aluatul se poate unge cu putin ulei inainte de a presara semintele peste el.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu amestec de seminte" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

reisnaor_2006 1

30.09.2014, 08:10

foarte buna

Merisor 1

30.09.2014, 08:16

Pup, Roxana!

anca_rm 1

30.09.2014, 08:46

cea mai buna paine , cea facuta in casa ...foarte frumos ti-a iesit

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Focaccia pufoasa cu rosii cherry si usturoi