Slaninuta fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia

de vasimur in Porc, 31 Dec 2017 | 12278 vizualizari

 

 
Slăninuţă fiartă cu usturoi şi boia, deliciul săţios și nelipsit de pe mesele românilor, de sărbători, mai ales de Crăciun! Este o reţetă populară, mai ales în Ardeal. Se poate prepara oricând avem poftă de așa ceva, dacă dispunem de o bucată de slănină, gușă sau piept de porc!
Din ingredientele de mai jos au rezultat 2 bucăți de slănină fiartă.
Rețetă românească

 

INGREDIENTE

  • 500-750 g slănină de porc (eu am avut o bucată de slănină și o bucată de piept de porc)
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingură de piper boabe
  • 1 lingură de cimbru uscat, mărunțit
  • 1 lingură de mărar uscat, mărunțit
  • 1 căpățână de usturoi
  • 2 l de zeamă de varză (moare cum îi zice în Ardeal)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de ulei
Portii: 2
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Slaninuta fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia:

 Slănina trebuie fiartă într-o zeamă de varză, aromată, pentru ca să-şi piardă din conţinutul de grăsime şi să devină foarte fragedă.

Se pun la fiert 2 litri de zeamă de varză, într-o oală potrivită, ca să încapă toate ingredientele. Adăugăm foile de dafin, 3-4 căţei de usturoi curăţaţi și zdrobiți, boabele de piper, cimbrul și mărarul şi lăsăm să fiarbă.

Când începe să fiarbă, punem slănina porţionată în bucăţi cât dorim de mari, ca să încapă în vas. Lăsaţi totul la fiert timp de 30-40 de minute (în funcție de cât de groasă este slănina), la foc mediu spre mic. Verificaţi dacă slănina s-a fiert, înțepând-o cu o furculiţă. Când furculiţa intră uşor în slănină, înseamnă că este fiartă. După ce bucăţile de slănină s-au fiert, scoateţi-le şi presaţi-le între două funduri de lemn (cu o greutate deasupra) ca să se răcească și să se scurgă zeama.

Restul usturoiului se zdrobește și se transformă într-o pastă, frecându-l cu o linguriţă de sare şi o linguriţă de ulei. Compoziţia rezultată se întinde peste bucăţile de slănină, se dă la rece vreo 2 ore, după care se pudrează cu boia de ardei dulce, după gust. Poate fi servită imediat, dar este mai gustoasă dacă stă la macerat, la rece, până a doua zi.

Poftă bună!

 

TIPS-URI

1

Dacă nu vă place slănina prea usturoiată, îndepărtați o parte din usturoi, cu lama unui cuțit, înainte de a o pudra cu boia.

2

Dacă nu s-a fiert suficient, atunci mai lăsați-o încă 10-15 minute, după care verificați din nou.

3

Dacă nu aveți zeamă de varză, dizolvați 1-2 linguri de sare, în 2 l de apă.

4

Nu fierbeți prea mult slănina, pentru că se înmoaie.

5

Puteți folosi o râșniță de cafea pentru a mărunți cimbrul și mărarul uscat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Slaninuta fiarta in zeama de varza, cu usturoi si boia" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aripioare tavalite-n fulgi de porumb

ieri la 20:44

Spaghete cu sos gorgonzola și nuci

ieri la 12:36

Coșulețe aperitiv cu ciuperci și gorgonzola

ieri la 12:20

Salata Caprese reteta de salata delicioasa si racoritoare din bucataria italiana

ieri la 09:22

Ciorba cu carne de pui ( asa cum imi place mie )

pe 05.06 la 15:09

TOP
utilizatori

Miha

2712 puncte

oanapl

1110 puncte

Rocsi

622 puncte

mihaelar63

206 puncte

vasimur

150 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
A 78-a aniversare a Republicii Italiene sărbătorită printr-o recepție cu bun gust la București
citeste mai mult
A 78-a aniversare a Republicii Italiene sărbătorită printr-o recepție cu bun gust la București
RETETA RECOMANDATA
Prajeala de purcel