Supa de vita, cu galuste de gris

de RODIMUR in Supe, 7 Iul 2019 | 6268 vizualizari

 

N-am mai făcut de mult timp o supă cu găluște de gris, deși ne place foarte mult, așa că în acest week-end mai lejer am preparat-o, destul de repede, ca de obicei. A ieșit o supă delicioasă, sănătoasă (chiar dietetică) și gustoasă, din carne de vită, cu găluște pufoase de gris. Chiar un meniu excelent, de sfârșit de săptămână...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de supă.

 

INGREDIENTE

  • 1,200 kg de carne de vită (mugur și coastă)
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1/4 țelină
  • 4 cartofi roz, mici
  • 1 ceapă galbenă
  • 4 căței de usturoi
  • sare
  • boabe de piper
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • Pentru găluște:
  • 2 ouă
  • 6-7 linguri de gris de grâu
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de vita, cu galuste de gris:

Carnea se spală bine și se pune la fiert cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă. Se fierbe carnea la foc mediu, ca să nu se tulbure supa.  Din timp în timp se completează cu apă fierbinte, până ce este fiartă carnea.

Între timp se pregătesc legumele.

Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă frunzele de pătrunjel.

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se lasă în așteptare.

Se curăță, se spală și se lasă întregi, ceapa și usturoiul.

Când carnea a fiert, se scoate din supa, care se strecoară, printr-o sită deasă. Se toarnă supa strecurată într-o altă oală, în care se va prepara și se adaugă: rădăcinoasele, ceapa,  usturoiul și boabele de piper. Se dă supa la fiert, la foc iute.

Când carnea s-a răcit, se ia de pe oase, se curăță de pielițe, se taie în bucăți potrivite și se adaugă în oala de supă. După două-trei clocote, se scot ceapa și usturoiul din supă, ca să nu o tulbure. Dacă supa scade mult, se completează cu apă fierbinte.

În timp ce supa fierbe, la foc iute, se prepară găluștele.

Se mixează ouăle, se condimentează cu sare și piper măcinat și apoi se încorporează grisul. Când compoziția s-a uniformizat, se ia oala de pe foc și cu lingura, umezită în prealabil în supă, se fac găluște.

După ce s-au făcut toate găluștele, se dă iar oala cu supă la foc, mediu și acoperit. 

Când găluștele au fiert și au crescut în volum, se condimentează supa cu sare, se oprește focul de la aragaz și se presară pătrunjel tocat.

Se acoperă oala cu un capac și după 10-15 minute ”de odihnă”, supa se poate servi.

TIPS-URI

1

Carnea trebuie să fiarbă acoperit, la foc mediu, ca să nu se tulbure supa. O supă bună trebuie să fie limpede, nu tulbure.

2

Culegeți și aruncați spuma care se ridică deasupra.

3

Supa în care a fiert carne cu os trebuie neapărat strecurată printr-o sită deasă.

4

La orice supă se folosește ceapă și usturoi, fierte întregi, pentru gustul lor (schimbat, prin fierbere, față de cel cunoscut) și pentru virtuțile lor medicale.

5

Fierbeți ceapa și usturoiul întregi și scoateți-le din supă înainte de a face găluștele, ca să n-o tulbure.

6

Pentru găluște, se pun câte 3 linguri de gris/ou, dar în funcție de mărimea ouălor și a lingurii, este posibil să mai fie necesară o suplimentare. Compoziția trebuie să fie ca o mămăliguță moale. După ce încorporați grisul, lăsați compoziția 2-3 minute, pentru că acesta se va umfla puțin și atunci veți vedea clar cum este compoziția pentru găluște. Dacă va fi prea deasă, puteți adăuga 1/2 linguriță de apă. Uniformizați și dacă veți fi mulțumită de consistență, faceți găluștele, cu lingura umezită în supă, în prealabil, ca să nu se lipească.

7

Luați oala de pe foc când faceți găluștele, ca să evitați riscul ca acestea să se desfacă imediat. Aprindeți din nou focul, după ce ați făcut toate găluștele.

8

Fierbeți găluștele la foc mediu, cu un capac pe oală, pus pe jumătate. Astfel găluștele vor fierbe mai bine și se vor face pufoase, nu tari.

9

Adăugați pătrunjelul tocat, după ce opriți focul de la aragaz.

10

Serviți supa după ce s-a ”odihnit” 10 minute, cu capacul pus pe oală.

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de vita, cu galuste de gris" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

RODIMUR 1

07.07.2019, 17:10

Mulțumesc frumos, Daniela!

Rocsi 1

07.07.2019, 20:44

Alor mei le place supa cu galuste, pe mine nu a reusit sa ma cucereasca. Dar pot sa zic ca de cate ori se face in casa o astfel de supa, imediat se temina!

RODIMUR 1

07.07.2019, 21:08

Rocsi, nouă ne place, tuturor supa cu găluște... Mulțumesc pentru atenție!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

ieri la 14:48

Reteta Simpla si Delicioasa de Mousse de Ciocolata din 2 Ingrediente

pe 16.05 la 23:00

Feta saganaki - Rețeta de aperitiv grecesc

pe 16.05 la 13:49

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Supa de galuste - Reteta gustoasa de post