Ce este bobul?

Postat de Andra_Constantinescu in Legume pe 7 Apr 2015, 09:24

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Fetelor, nici eu nu stiu de multe ori ce folositi voi in mancaruri, nu am auzit de multe lucruri, dar noroc ca in ziua de astazi exista internetul, cu ajutorul caruia poti invata mereu ceva nou.

Bobul sau Vicia faba este o plantă leguminoasă, agățătoare, anuală, originară din zona mediteraneană sau din Asia Centrală, dar în ziua de azi este cultivat pe tot Globul. Australia, China, Egipt și Etiopia sunt țările cu cele mai mari culturi ale bobului asigurând 4/5 din producția mondială.

Bobul are vrejul puternic, drept, de până la 1,6 m înălțime. Sămânța bobului poate varia în funcție de soi, dar, în general, e puțin mai mare decât bobul de fasole. Are culoarea galbenă la recoltare, care se schimbă la uscare în brun. Puterea germinativă a bobului durează de la 4 la 6 ani. Rădăcina plantei poate ajunge la lungimea vrejului, iar nodurile au proprietatea de a fixa în pământ azotul din aer. Chiar dacă 80% din azotul fixat va fi consumat însăși de plantă, 20% rămâne și îmbogățește solul. Crește pe aproape toate tipurile de soluri, dar e bine a se evita cele prea umede sau prea uscate. Preferă pH-ul între 6 și 7,5 și suportă solurile argiloase.

Bobul este cultivat pentru hrana umană. Este un aliment hrănitor bogat în proteine și carbohidrați, care se poate consuma atât verde cât și gătit. Filum-ul închis la culoare sau chiar negru arată că bobul este matur și este recomandat consumului de către oameni.

Cam asta am aflat si eu de pe ro.wikipedia.org. Pozele sunt luate de pe diverse site-uri, dupa ce am dat search pe www.google.ro: www.eplante.ro, www.flickriver.com, www.mckenzieseeds.com,  gobotany.newenglandwild.org.

Pot sa spun ca am aflat si eu lucruri noi, pentru ca nu stiam ca bobul se poate consuma si verde, am crezut ca doar uscat, pentru ca mamaie il recolteaza cand se usuca de tot.

 

 

Comentarii (13)

07.04.2015, 12:54

Nu se mai face nimic in Romania ptr ca nu se vrea, sau nu esti lasat! Samanta de pe piata este ori de proasta calitate, ori modificata genetic.. si fie nu faci nimic, fie faci niste mastodonti O felicit pe bunica ta ptr ca inca mai are putere sa lucreze pamantul.. Acum tinerii au fugit de la sate, s-au emancipat.. si mananca "bio" din supermarket!
Zi frumoasa si multam din nou

07.04.2015, 17:46

Eu am gasit acum cativa ani samnta si am pus in gradina . Este delicios . Acum am luat si anul acesta !!! Am vazut intr-o emisiune ca in California se cultiva printre randurile de vita de vie . Vrejurile uscate niu se curata se lasa asa si imbogatesc solul , chiar ajuta ca cultura complementara

07.04.2015, 18:32

Si uite cum mai aflam ceva nou! Multumesc, Mihaela!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!