Cele mai interesante 10 lucruri pe care nu le stiai despre cartofii prajiti

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 4 Oct 2016, 12:16

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Toata lumea iubeste cartofii prajiti. Oricat de nesanatosi ne-ar spune doctorii ca sunt, pur si simplu nu avem cum sa renuntam la ei.

Si, daca pentru cei mai multi dintre noi reprezinta un viciu sau o placere vinovata, haideti sa-i cunoastem mai bine.

Iata cele mai interesante 10 lucruri pe care nu le stiati despre cartofii prajiti: 

1. Mai multe natiuni sustin ca au inventat cartofii prajiti, dar cea mai aspra lupta se da intre: francezi, spanioli si belgieni. Francezii spun ca primii cartofi prajiti au fost vanduti pe strada, la Pont Neuf, in 1789.

Istoricii belgieni spun ca acest fel de mancare a fost inventat in 1680, pe valea raului Meuse (Maas). Localnicii obisnuiau sa manance pestii mici prinsi din rau prajindu-i in ulei, dar in iernile aspre, cand raul ingheta, taiau cartofii in forma de pestisori si ii prajeau in ulei incins, inlocuind astfel pestii.

Cu toate acestea, istoricii au stabilit ca spaniolii sunt cei care au introdus cartofii in Europa din Luma Noua, deci este foarte posibil ca tot ei sa fi fost primii care i-au si prajit.

2. Americanii sunt cei care consuma cele mai mari cantitati de cartofi prajiti din lume. Ei au fost introdusi in dieta americana de catre presedintele Thomas Jefferson, in anul 1802, la o cină oferita unor invitati la Casa Alba. Cartofii au fost prezentati atunci ca fiind "prajiti in stil frantuzesc". Asa le-a si ramas numele: french fries

3. Tot in Statele Unite se afla si "campionul mondial" la mancat cartofi. Se numeste Ed "Cookie" Jarvis, iar in 1995 a mancat 2 kilograme de cartofi prajiti in doar sase minute. 

4. Potrivit unor sondaje, unul dintre cele mai frecvente motive de cearta in cuplu apare atunci cand unul dintre parteneri ia cartofi prajiti din farfuria celuilalt fara sa fie invitat sa faca acest lucru.

5. Singurul muzeu din lume dedicat cartofilor prajiti se afla in Belgia, in Bruges.  

6. Insa, cartofii prajiti nu sunt foarte sanatosi. Acestia contin foarte multa acrilamida, o substanta chimica nociva, care apare in urma prepararii la temperaturi foarte inalte. Acrilamida este considerata o substanta cu potential cancerigen, crescand riscul aparitiei de tumori ale glandelor suprarenale, ale tiroidei si plamanilor atunci cand este consumata in cantitati mari.

7. Dar cartofii prajiti nu sunt toxici in totalitate. Cartofi prajiti sunt o sursa buna de potasiu. Fara potasiu simtim oboseala mult mai tare, avem reflexe mai slabe si musculatura mai slaba.

8. Asadar, cartofii prajiti ar trebui consumati cu moderatie. Asta si pentru ca au foarte multi carbohidrati. Cu totii avem nevoie de carbohidrati ca sa functionam cum trebuie, dar excesul poate duce la diabet, obezitate, boli de inima sau cancer. 

9. Cei mai multi experti in cartofi prajiti sunt de parere ca cei mai buni cartofi prajiti nu se fac nici in Franta, nici in Belgia, nici in America, ci in Olanda.

10. 37% din femeile care mananca cartofi prajiti prefera ca acestia sa arate perfect. Barbatii sunt mai putin pretentiosi, doar pentru 25% conteaza aspectul cartofilor prajiti.

Sursa articol: positivemed.com
Sursa foto: halalfoodhunt.com

Comentarii (3)

04.10.2016, 12:28

buni tare

04.10.2016, 12:57

Interesant!

04.10.2016, 13:25

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!