DE LA SÂNT ION LA SÂN GHEORGHE

Postat de Zamfira in Cu de toate pe 6 Ian 2013, 11:35

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

In credinta populara despre vreme, in ziua de 7 ianuarie (7 Gerar), de Sant Ion, ,,se boteaza gerul” adica se inmoaie frigul primei parti a iernii si, daca a nins de Sfantul Nicolae (,,daca neaua a fost adusa de Sfantul Nicolae, pe calul sau alb”), acea zapada incepe sa se topeasca, ca sa-i faca loc urmatoarei.

Pentru crestini, 7 ianuarie este ziua Soborului Sfantului Ioan Botezatorul, ultima sarbatoare din ciclul sarbatorilor Craciunului si ale Bobotezei. Daca traditiile stravechi au ales aceasta zi ca intaia a calendarului, este, deoarece, in traditia populara, in aceasta zi de sarbatoare, cunoscuta ca a lui Sant Ion, semnifica altceva.

Pe vremuri, importanta sarbatorii era incomparabil mai mare decat acum; tot poprul participa la ea, iar in Bucuresti, regele, guvernul si corpul diplomatic se strangeau pe malurile Dambovitei, unde patriarhul arunca in apa o cruce de aur; multi bucuresteni se incumetau sa sara dupa ea in apa glaciala, iar cel care gasea crucea era rasplatit.

De ce era Sant Ion o sarbatoare atat de importanta? Pentru ca, inainte de crestinare, in luna ianuarie, mai precis in prima zi a lunii (si a anului) romanii il sarbatoreau pe zeul Ianus. Apoi, dupa crestinare, ziua de 1 ianuarie fiind inchinata Sfantului Vasile cel Mare, amintirea acestei sarbatori milenare s-a mutat in ziua de 7 a aceleiasi luni, numele lui Ianus estompandu-se in spatele celui al lui ,,Sant Ion”.

In traditia romaneasca, imaginea lui Ianus, a lui Ion, este uimitor de bine implantata: toti principii valahi sau moldoveni au purtat, inaintea numelui si titlului lor, o expresie stranie: IO. De pilda, ,,aici odihneste Io Stefan Voievod”. Explicatia este simpla: Ianus era considerat intemeietorul traditiei si numele sau era perpetuat de conducatorii statelelor romanesti.

Comentarii (5)

06.01.2013, 12:30

Zile sfinte care merita cu prisosonta cinstea noastra a crestinilor.

06.01.2013, 12:31

cu prisosinta*

06.01.2013, 14:04

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia