Leurda, planta minune a primaverii - de ce nu ai voie s-o ocolesti

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 7 Apr 2016, 16:23

Articol pe placul a 17 bucatarasi
comenteaza

Leurda este unul dintre cei mai apreciati vestitori (culinari) ai primaverii. Cand pietele incep sa miroasa a leurda, abia atunci poti fi sigura ca primavara si-a intrat in drepturi. 

Leurda este o planta care creste spontan la marginea padurilor de foioase si alpine sau pe campiile umede, cu sol humus.

La noi, in Romania, leurda mai este numita si ai-de-padure, ai-salbatic, aiuti, aliu, aliu-de-iunie, leoarda sau leorda. De asemenea, in cultura populara, leurda este asociata cu iesirea animalelor din hibernare. Si, pentru ca ursul o consuma in cantitati mari dupa ce se trezeste din "somnul iernii" i s-a mai spus si "usturoiul ursului".  

Dar nu este apreciata doar la noi, cercetatorii din Germania au numit leurda planta mileniului III, datorita proprietatilor curative extrem de puternice. Are efecte regulatoare asupra ritmului cardiac si este un tonic bun pentru muschiul inimii, fiind considerat de care comunitatea stiintifica una din cele mai bune plante din lume pentru afectiunile cardiovasculare.

Oricum, acestia au descoperit ceea ce noi stiam deja de mult, ca frunzele de leurda sunt o "farmacie cu rafturile ticsite" de uleiuri volatile, iod, zahar, sulf, fructoza.

Totodata, dintre efectele curative ale leurdei amintim: curata sangele, vindeca eruptiile si urticariile, curata stomacul si intestinele, atenueaza crampele, elimina viermi intestinali (fiind un leac natural impotriva teniei), este indicata fumatorilor inraiti pentru detoxifiere etc.

Toate aceste beneficii se datoreaza carotenoizilor, vitaminelor A si C, levulozei, uleiului eteric si sarurilor minerale de calciu, fier, fosfor, cupru, pe care frunzele de leurda le contin din plin.

Leurda are efecte benefice si in imbunatatirea memoriei, vindecarea insomniilor, depresiei, amneziei, ametelilor, tensiunii, anxietatii, curata rinichii, vezica urinara etc.

Insa, pentru a profita din plin de beneficiile leurdei, se recomanda o cura de 3 saptamani, in care zilnic sa se consume 200 de grame de leuda pe zi.

Iata cum se desfasoara cura cu leurda.

Sursa foto: foodstory.stirileprotv.ro

Comentarii (4)

07.04.2016, 17:02

07.04.2016, 17:13

13.04.2016, 18:40

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

pe 31.05 la 19:50

Prajitura cu capsuni - 1 iunie- copilarie

pe 31.05 la 13:34

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

pe 31.05 la 10:49

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia