Susan

Postat de Miha in Condimente pe 30 Oct 2009, 17:51

Articol pe placul a 2 bucatarasi
comenteaza
Susan

Florile plantei de susan sunt albe sau rosii, iar semintele se coc la 12 saptamani de la semanare. Planta este taiata si stransa in manunchi, apoi pastaile se deschid usor.

Susanul este bogat in calciu (recomandat in profilaxia osteoporozei), fier si magneziu. Contine 50% ulei care are in compozitie cativa acizi grasi nesaturati, 20-40% proteine si o cantitate importanta de vitamina E, lecitina si niacina.

Are functii de detoxifiant si laxativ. previne caderea parului si durerile de cap.

Uleiul de susan este folosit in medicina traditionala asiatica, in masajele cu ulei.

Tahini este o pasta preparata cu susan macinat, folosit pentru a asezona carnea si mancarurile de legume din bucataria orientala. Aceasta pasta intinsa pe o felie de paine este o alternativa sanatoasa pentru salam sau marmelada. De asemenea, supele vor fi foarte bune condimentate cu tahini.

Gomasio este un amestec de susam prajit macinat si sare de mare. In Japonia este folosit drept condiment traditional. Se pune in mancare inainte de a fi servita, pentru a nu-si pierde aroma gustoasa. Se pastreaza la frigider si se consuma cat mai repede posibil.

susanul nu are miros, iar gustul este asemanator alunei, usor dulce.

Este folosit ca ingredient pentru paine si chifle, muesli si fulgi de cereale si dulciuri fel de fel. :)

Untul de susan este folosit in bucataria asiatica pentru a praji carnea si pestele crocant.

Uleiul de susan, din seminte de susan prajite, este folosit adesea drept condiment.

Se patreaza la loc uscat si racoros, altfel rancezeste.

Intreaga aroma a susanului va fi degajata atunci cand este prajit. Pentru a-i intensifica gustul, pentru o mancare picanta, se zdrobeste intr-o piulita cu putina sare.

Retete recomandate:

Pui Shanghai

Carnaciori in foietaj

Salata Campestre

Humus libanez

Comentarii (2)

18.02.2010, 14:10

Imi place susanul.Interesant articolul.

07.10.2010, 23:45

Susanul este una din cele mai intalnite plante in bucatariile din intreaga lume.

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!