Verdeturi de primavara - Loboda

Postat de claudiaO in Legume pe 10 Apr 2014, 09:31

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza

Descriere

Loboda este o plantă erbacee anuală legumicolă  folosită încă din antichitate. Ea este cultivata prin grădini pentru cerinţe alimentare.
De asemenea, ea creşte şi sălbăticită pe lângă garduri, drumuri, locuri virane sau pârloage. Loboda este o plantă perfect adaptată la condiţiile de climă temperată, fiind foarte puţin pretenţioasă.

Loboda este o plantă cu port înalt, prezintă tulpină simplă sau ramificată, frunzele pot fi de culoare verde,  roşu-violacee sau uşor gălbui, sunt mari, de formă trunghiulară şi uşor catifelate la atingere.

Florile sunt de culoare verde sau roşie iar  seminţele sunt de mici dimensiuni, încapsulate în aceste fructe denumite achene.

Planta este utilizată în special în bucătărie în salate, borşuri, ciorbe sau plăcinte şi ca remediu natural în medicina populară.

În scop fitoterapeutic se utilizează frunzele şi uneori seminţele.

Compoziţie

Planta conţine substanţă uscată, albumină, grăsimi, substanţe extractive neazotate, celuloză, vitamine, săruri minerale (potasiu, fosfor, calciu), pigmenţi clorofilieni şi carotenoizi.

Indicaţii terapeutice

Sub formă de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminţe, loboda ajută la vindecarea afecţiunilor pulmonare, a durerilor de stomac, a afecţiunilor ginecologice, heptaice şi renale, iar sub formă de comprese sau cataplasme din frunze fierte sau tocate se pot trata diferite afecţiuni ale pielii,  în special pe leziuni purulente,  pentru a grăbi coacerea.

Precauţii şi contraindicaţii

Loboda, la fel ca şi spanacul, conţine foarte mult acid oxalic. Şi din această cauză nu este permisă în cantităţi mari în cazul litiazei renale

Sursa articol: http://www.csid.ro/plante-medicinale-fitoterapice-si-gemoterapice/loboda-atriplex-hortensis-11835999/

 

 

Comentarii (1)

10.04.2014, 10:17

Imi place borsul de cartofi cu loboda..Tare bun!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pui cu ciuperci și sos de smântână - O mâncare bună de te lingi pe degete

ieri la 11:19

Sendviș cu salată de ton - Rețeta pentru o gustare rapidă și sățioasă

pe 17.05 la 14:48

Tort Red Velvet  sau Tort Catifea Rosie perfect pentru orice sarbatoare

pe 17.05 la 10:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!