Aluat foietaj de casa

de Ancutsa in Scoala de gatit Bucataras, 29 Noi 2020 | 5910 vizualizari

 

Aluatul foietaj este grozav, pregătit fie pentru un desert, fie pentru un aperitiv simplu cu ciuperci, o plăcintă festivă sau orice vă place. Necesită multă munca și răbdare, însă merită tot efortul.
Rețeta o am de la mama și am pregătit-o împreună acum câțiva ani, am rămas încântată de acest aluat și de atunci îl pregătesc mereu ca să o surprind și eu cu ceva bun și s-o răsplătesc.
În prima parte a rețetei vă voi prezenta pașii pentru a obține un aluat fraged, crocant și gustos. Se poate pregăti cu orice umplutură vreți.
Iar în a doua parte, vă voi povesti ce am pregătit eu cu acest aluat: o plăcintă cu carne.

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 225 g făină pentru patiserie tip 550,
  • 230 g făină albă tip 000,
  • 280 g unt/margarină,
  • 3 linguri generoase de smântână,
  • ½ linguriță sare;
  • 1 plic praf de copt;
  • 2 ouă
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aluat foietaj de casa:

 

Aluatul foietaj:

Pui într-un vas încăpător jumătate din făina 550 și jumătate din făina 000, adaugi 240 g margarină/unt (la temperatura camerei) și sarea, fărâmițând cu degetele sau cu o ustensilă de bucătărie. Adaugi ouăle, sarea, smântâna și praful de copt și amesteci bine. Transferi pe blatul presărat cu făină și acum începi să frămânți aluatul, adăugând făină câte puțin, până obții un aluat consistent, dar pufos.

Întinzi aluatul în foaie potrivită ca grosime și pui pe ea din loc în loc bucățele de grăsime.

Împăturești, aducând la forma de plic și dai la frigider 30 de minute.

Repeți procedeul de 3 ori: întins în foaie, uns cu grăsime, împăturit, apoi 30 de minute la rece.

 

Aluatul este grozav de fraged și gustos, îl poți folosi și la preparate dulci și sărate.

Eu am pregătit o plăcintă cu carne.

 

Opțional:

Pentru plăcinta cu carne:

Împarți aluatul în două bucăți inegale. Aluatul mai mare îl întinzi în foaie potrivită ca grosime, apoi o transferi pe sucitor într-o tavă de copt (a mea a avut: 20 x 30 cm) pregătită cu hârtie de copt. O așezi astfel încât să ai și margini. Presari pesmet.

Pentru umplutură: într-o tigaie pui aprox 500 g carne de porc tocată, o ceapă tocată și un morcov ras, dar și verdețuri și sare după gust, amestecul îl călești pe foc mic până se pătrunde carnea, apoi lași la răcit și amesteci cu un ou.

Aluatul mai mic îl întinzi în foaie și îl decupezi cu o rolă pentru patiserie sau îl decupezi frumos, după plac. Acoperi cu el plăcinta. O ungi cu ou și dai la cuptor, aprox 30 de minute la foc mediu sau până se rumenește.

 

Poftă Bună!

 

Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:

https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/11/aluat-foietaj-de-casa.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Aluat foietaj de casa" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Aluat foietaj cu unt