Urside

de Ancutsa in Prajituri, 27 Dec 2016 | 2817 vizualizari

 

Ursidele sunt darul Cerului de Craciun, un curent de meteori din aceasta perioada care m-a inspirat sa pregatesc celor dragi niste daruri dulci. Sunt prajituri cu crema, cognac, decorate cu frisca (sau ciocolata), nuca rumenita la cuptor, flori de napolitana si coaja de portocala. Fac parte din colectia mea de prajituri “Universul Dulce”.

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 5 oua;
  • 4 linguri zahar;
  • 1 varf de lingurita sare;
  • 1 ceasca ulei;
  • 5 linguri faina;
  • 1 plic praf de copt;
  • Pentru crema:
  • 350 ml lapte;
  • 1 plic zahar vanilat Bourbon;
  • 3 linguri de zahar;
  • 2 linguri faina;
  • 1 praf de sare;
  • 100 g unt;
  • Cateva alune de padure rumenite si macinate;
  • Pentru sirop:
  • 250 ml apa;
  • 3 linguri zahar;
  • 2 linguri cognac (sau alta tarie);
  • 4 linguri cafea (preparata)
  • Pentru ornat:
  • 150 ml frisca lichida;
  • Putina ciocolata neagra;
  • Putina coaja rasa de lamaie;
  • Coaja de portocala tinuta in zahar la borcan;
  • Nuca tocata (nu macinata);
  • Flori de napolitana Dr.Oetker
Portii: 13
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Urside:

Blatul:

Se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu un praf de sare, iar cand incepe sa se intareasca spuma, se adauga 2 linguri de zahar. Separat, intr-un castronel se amesteca galbenusurile cu celelalte 2 linguri de zahar. Se toarna incet galbenusurile peste spuma de albusuri, amestecand cu mixerul. Se toarna in fir subtire uleiul, apoi si praful de copt si, treptat, faina. Se omogenizeaza si se toarna compozitia intr-o tava, pe foaie de copt. Se da la cuptorul preincalzit, pentru aprox 25 de minute sau pana devine aurie, la foc mediu. Se coace destul de repede daca este cuptorul bine incins. Dupa ce este gata, se lasa la racit.

 

Crema:

Se amesteca intr-o craticioara laptele cu zaharul, zaharul Bourbon, un praf de sare si faina cu un tel si se fierb pe foc mic. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca energic cam un minut, apoi se da de pe foc. Pentru o nota subtila, se adauga cateva alune de padure rumenite inainte intr-o craticioara (fara ulei), apoi decojite si macinate la rasnita. Se adauga si untul si se amesteca bine. Se lasa la racit.

 

Siropul:

Se pun intr-un ibric, pe foc mic, apa cu zaharul, se fierb cam 5 minute, apoi se dau de pe foc. Se toarna repede putin cognac si cafea (lichida), se amesteca si se lasa la racit.

 

Decorul:

Se bate frisca lichida (eu folosesc Megle) pana devine cremoasa si matasoasa.

 

Se topeste putina ciocolata pe baie de abur sau la chocolate fondue.

 

Pandispanul se taie cu formele de patiserie in cercuri, inimioare si patrate. Fiecare prajitura se taie si in doua foi, se insiropeaza nu foarte tare, se adauga crema, se presara nuca rumenita si putina coaja de lamaie, se adauga capacul. Se imbraca in frisca sau ciocolata, se decoreaza cu nuca, flori de napolitana si coaja de portocala tinuta in zahar la borcan.

 

Timp: 1h 30min

Portii: 13 prajituri

 

Pofta Buna!

 

 

Daca v-a placut reteta mea, o puteti gasi si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2016/12/urside.html

TIPS-URI

1

Sfat! Nu am folosit prea multe alune de padure la crema, pentru a nu eclipsa celelalte arome de Craciun pe care am vrut sa le evidentiez: nuca si portocala.

2

Inainte de a pregati prajitura, se marunteste putina nuca, se amesteca cu putin zahar, se intinde pe o tava (cu foaie de copt) si se rumeneste la cuptor cam 5-10 minute la foc mic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Urside" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cuccidati - biscuiti sicilieni pentru Craciun