La ce folosim EXACT diferitele tipuri de otet?

Postat de Adinuta in Tipsuri pe 30 Oct 2011, 08:36

Articol pe placul a 4 bucatarasi
comenteaza

Otetul - un produs iubit de unii, urat de altii. Controversat sau nu, in materie de gust, otetul are rolul sau bine definit in gastronomie, de la simpla lui folosire in salate pana la realizarea unor feluri de mancare mai complexe.

Nu vom vorbi acum despre otet ca si etimologie culinara, ci despre intrebuintarile lui si ale diferitelor tipuri de oteturi in felurile de mancare pe care le consumam constant. De ce? Pentru o mai buna intelegere a acestui produs si a modurilor in care poate da un plus de savoare unui fel sau, din contra, poate ruina un preparat altfel reusit.

Mai intai, trebuie stiut ca oteturile aromate se fac, in marea majoritate, din otetul pur de vin, la care se adauga infuziile diferite dorite (usturoi, tarhon, zmeura, etc).

Apoi, mai trebuie stiut ca otetul balsamic este facut din tipuri speciale de struguri, care sunt recoltate de-abia la maturitatea deplina, tarziu in toamna, pentru a avea un surplus de zahar natural si o aroma mai puternica. Sunt mari diferente de calitate intre otetul balsamic de calitate si cel obisnuit. Cel de calitate este facut in regiunea Modena (Italia).

Cum folosim diferitele tipuri de oteturi:

Otetul balsamic - se toarna, putin, peste carne sau peste (se foloseste otet balsamic alb) gatit deja, se pune la marinade (amestecuri de sosuri si arome in care se infuzeaza carnea inainte de a fi preparata termic), la dressinguri de salate.

Otetul de orez - se foloseste in principal la majoritatea mancarurilor de tip oriental, aromate, usor iuti.

Otetul pur de vin - dressinguri de salate, sosuri, uneori la marinade.

Otetul de malt - la mancarurile ce contin alimente murate, la sosuri (dar varianta light), la dressinguri de salate.

Otetul de mere - la dressinguri de salate, la muraturi, la marinade.

Otetul de sampanie - doar la dressinguri de salate.

Si cand otetul pe care il aveti in bucatarie este prea mult si nu mai stiti ce sa faceti cu el, inca un sfat: folositi-l tot in....bucatarie . Scoateti petele de cafea vechi din interiorul canilor, scoateti petele de pe vasele vechi de gatit, fierbeti doua linguri de otet in apa si eliminati astfel mirosurile de la gatit, curatati frigiderul pe interior, curatati cuptorul cu microunde pe interior sau curatati cutiile sau borcanele care miros urat.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (1)

28.11.2011, 11:00

Inac un sfat de folosit otetul in bucatarie. Aduceti la punctul de fierbere 1 litru de otet si turnati/l fierbinte in chiuveta. Lasati sa actioneze cca. 20 de minute. Veti avea o scurgere super curatata ECOLOGIC!!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Supa de  rosii reteta simpla, usoara si gustoasa

ieri la 19:50

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

pe 30.05 la 10:59

Briose cu crema de ciocolata pentru Ziua Copilului

pe 29.05 la 16:38

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola

Plăcinte întoarse cu ceapă și brânză... citeste mai mult

Placinte intoarse cu ceapa si branza gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia