Lista neagra a substantelor chimice care otravesc alimentele

Postat de Samira in Alimente pe 28 Dec 2010, 00:03

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetãri Alimentare, e convins cã, cresterea alarmantã a incidentei diferitelor forme de cancer e strâns legatã de avalansa produselor alimentare bogate în E-uri nocive consumate frecvent de români. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de rãspândirea  bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor. Astazi am ajuns sã cheltuim din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Marea majoritate a acestor E-uri o gasim in produsele  alimentare de import, produse  respinse acasã la ele si comercializate  fãrã probleme pe piata noastrã. Se  spune cã suntem ceea ce mâncãm – e un adevãr dovedit de statistici, aproximativ 70% dintre bolile românilor fiind   provocate de alimente si modul de hrãnire.

Cunoscand  lista lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele putem sa ne ferim de alimentele care invadeaza galantarele de produse care ne baga in spital.

Iata o lista a E-urilor considerate de oncologi drept "criminale"

 Suspecte:

  • E 125, E 141,
  • E 150, E 171,
  • E 172, E 173,
  • E 240, E 241,
  • E 477;

Periculoase:

  •  E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);

Toxice:

  •  E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
  •  E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
  • E 466 (afecteazã tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12); E 320,
  • E 321 - antioxidanti din margarinã (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)

 Cancerigene:

  •  E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si  tãrile din fosta URSS.

Este bine de stiut ca nu toate E-urile sunt rele, iata cateva din E-urile bune pe care le gasim in majoritatea produselor :

  • vitamina E naturalã E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);
  • vitamina C naturalã - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
  • clorofila E 140 - colorant natural
  • lecitina E 322 - antioxidant natural
  • pectina E 440 - gelifiant natural
  • caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algã marinã.

Comentarii (2)

29.12.2010, 21:13

adevarul ca acum exista tare multe e-uri in foarte multe produse..bun articol

30.12.2010, 22:02

pacat ca oamenii se uita mai intii la preturi si apoi la ce contin produsele,insa majoritate sint constrinsi de situatia materiala si aproape nu mai conteaza ce contin alimentele destul de trist

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!