Portocalele - mai mult decat o sursa de vitamina C

Postat de Adinuta in Fructe pe 15 Noi 2011, 20:30

Articol pe placul a 6 bucatarasi
comenteaza
Portocalele - mai mult decat o sursa de vitamina C

Istoria acestor fructe a inceput in urma cu cateva mii de ani in Asia, din regiunea  de sud a Chinei pana in Indonezia, de unde s-au extins in India. Candva in jurul secolului 15, cateva grupuri de exploratori europeni au gasit portocale in Asia si au decis sa le aduca in Europa.

Ele sunt si printre cele mai consumate fructe din lume. Sunt excelente ca si gustare, servite la micul dejun si un ingredient potrivit atat in retete dulci si sarate. Sunt de asemenea nutritive si satioase, bogate in vitamine. Insa pe langa aportul de vitamina C, portocalele au si alte beneficii pentru sanatate.

Limonoidele

Portocalele sunt o sursa excelenta de limonide. Acestea sunt fitochimicale care se gasesc in numeroase citrice si care lupta impotriva cancerului bucal, de plamani, mamar, al stomacului si colonului. Limonoidele care se gasesc in citrice pot ramane in corpul nostru timp de 24 de ore, ajutand astfel la impiedicarea profilerarii celulelor canceroase pentru mai mult timp decat fenolii care se gasesc in ceaiul verde si care raman activi pentru 4-6 ore.

Herperidina

Portocalele contin si o molecula flavonoida numita herperidina. Aceasta scade nivelul colesterolului si al tensiunii sangvine. Este de asemenea anti-inflamatoare. De retinut este insa ca herperidina se gaseste cel mai mult in coaja si pielea alba a portocalei, de aceea se recomanda ca aceasta pielita sa nu fie inlaturata cu totul.

Eficiente in tratarea pietrelor la rinichi

O metoda naturala de a scapa de pietrele la rinichi este de a bea un litru de suc de mere, grepfruit sau portocale zilnic, acest lucru determinand o crestere a nivelului Ph-ului din urina ceea ce duce la scaderea riscului formarii de pietre de calciu.

Cancerul de plamani

Portocalele contin  criptoxantina care este foarte eficienta in prevenirea cancerului de plamani, de aceea protejeaza-ti organismul de radicalii liberi mancand mai multe portocale.

Foto: ireallylikefood.com

Comentarii (4)

16.11.2011, 21:34

chiar a inceput sezonul lor,asa ca sa le consumam cat mai mult!!!

Lau

Lau
17.11.2011, 08:48

interesant

01.12.2011, 09:13

super articol...

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!