Rosiile, un aliat de nadejde in lupta cu cancerul - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 12 Aug 2015, 11:31

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre rosii si despre beneficiile consumului de rosii asupra sanatatii.

Rosiile au un continut caloric redus (18-22kcal la 100 grame), fiind, alaturi de celelalte legume de sezon, unul dintre alimente de preferat in dieta.

Pot fi recomandate si celor care doresc sa se ingrase, avand efect de stimulare a apetitului si antianemic (datorita continutului de fier).

Antioxidantii: vitaminele C, E, provitamina A, fitonutrientii, alaturi de potasiu si de vitaminele din grupul B le confera rosiilor rolul de protector cardiovascular.

Pigmentul care le da culoarea rosie, licopenul, este cel mai valoros si mai studiat fitonutrient, el lupta impotriva aterosclerozei prin imbunatatirea profilului lipidelor plasmatice si efectul antiagregant plachetar.

Este binecunoscut rolul antitumoral al licopenului, in primul rand impotriva cancerului de prostata.

La femei este de mentionat efectul benefic asupra sistemului osos, datorita atat fitonutrientilor, cat si faptului ca rosiile au un continut mare de calciu si vitamina K.

Biodisponibilitatea licopenului creste prin preparare termica si prin adaugare de grasimi sanatoase: avocado sau ulei de masline. De asemenea, exista studii care arata ca rosiile si broccoli consumate impreuna isi potenteaza efectele benefice.

Desi au un continut moderat de acid oxalic, consumate in cantitati mari, alaturi de fainoase sau produse lactate, pot determina formare de acizi cu cresterea riscului de depunerea a calciului (risc de litiaza).

Rosiile nu sunt recomandate in gastrite acute sau sindrom de intestin iritabil.

Partea verde de la cotor nu se consuma, deoarece contine solanina, substanta toxica!

Descopera retete interesante si delicioase cu rosii   

Sursa foto: pomi.us.com

Comentarii (2)

12.08.2015, 11:32

12.08.2015, 11:42

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola