Totul ce trebuie sa stii despre Mana Maicii Domnului - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Iun 2016, 10:50

Articol pe placul a 9 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre minunata si parfumata floare Mana Maicii Domnului.

Arbust ornamental, creeaza un adevarat gard viu cu flori cu parfum coplesitor, cunoscut in tara noastra ca “Mana Maicii Domnului”, ceea ce ne indreapta catre o legenda pe masura.

Contine polifenoli (cafeat de metil, luteolina, acid clorogenic, acid cafeic), cu rol antioxidant.

Are un posibil rol in mentinerea homeostaziei vasculare prin substante cu rol antiagregant plachetar. Se considera ca luteolina are efect anti-inflamator (se recomanda  in bolile inflamatorii intestinale) sau anti-alergic.

Este folosit din vremuri stravechi in medicina traditionala chineza, pentru efectele sale  antibacterian (in infectii digestive) sau antiviral (utilizat in epidemiile de gripa), depurativ sau diuretic.

In Coreea este recomandat in diferite infectii de tract respirator superior, dar si pacientilor cu diabet zaharat sau artrita reumatoida. Tot aici este folosit si ca aditiv alimentar pentru cresterea productivitatii puilor.

Se utilizeaza sub forma de decoct preparat din flori, frunze si tije. Florile ii dau aroma speciala prin uleiurile volatile (surse de acid palmitic, acid linoleic). Frunzele contin si saponine, substante cu rol potential toxic, dar cu absorbtie redusa, motiv pentru care nu prezinta un pericol pentru sanatate.

Contine o substanta, acid parahidroxibenzoic, care actioneaza ca un paraben, cu efect potential anti-microbian, dar si cu activitate usoara estrogenica, ceea ce l-ar putea contraindica in anumite tulburari endocrinologice.

Toate aceste efecte nu sunt demonstrate pe studii ample, de aceea, planta trebuie folosita cu prudenta, la recomandarea expertilor naturopati. 

Ar fi interesant de auzit pareri ale gospodinelor despre cum am putea utiliza florile in preparate aromate de sezon.

Ca o curiozitate, caprifoiul este considerat daunator major in anumite zone de pe glob (SUA, Austalia, Europa), deorece este o planta agresiva, care sufoca vegetatia din jur; fructele sunt raspandite usor de pasari si animale, iar erbicidele nu sunt foarte eficace.

Sursa foto: paradisverde.ro

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

2483 puncte

bucatarasa

1400 puncte

gaby_duceag

1172 puncte

Retete_gustoase

1150 puncte

oanapl

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola