Tochitura lu' tanti Florica din Alexeni

de nico15 in Porc, 17 Noi 2010 | 18636 vizualizari

 

File dintr-un secol apus...

Asa cum v-am promis in cadrul articolulul privitor la Bucharest Food Festival, alaturat va spun povestea retetei.

In spatele oricarei retete se afla o adevara poveste conform marilor oameni, precum Rossini, care a inventat faimosul Tornedo, sau faimosul pui Kiev al lui Nicholas Appert, Kogalniceanu si Negruzzi au editat prima carte de bucate, Pastorel Teodoreanu si-a adus aportul considerabil la emanciparea gastronomiei iar Radu Anton Roman, prin invataturile lui, ne-a cucerit si captivat prin unicitatea bucatariei traditionale romanest, care, dupa spusele unora, este prea grea(deoarece se adauga mult ulei) si nu este in trend, datorita numeroaselor calorii sau a colesterolului ridicat. Cu siguranta nimeni nu poate sustine ca nu este gustoasa si cu siguranta te face sa mai ceri si a doua portie. Vom povesti astazi, despre reteta din carte si anume: Tochitura lu’ tanti Florica, reteta specifica din zona Campiei Romane(Baraganului).

Aceasta reteta ne aduce in timp, in perioada interbelica, aproximativ intre anii 1925-1928. Era perioada cand femeia era idealul absolut, eleganta, feminitatea si bunul gust primau, iar domnii imbracati la patru ace, cu palarii, manusi si monuclu, decupati parca din revistele de moda, faceau inimile doamnelor sa ia foc, era asa numita perioada a seratelor dansante si a receptiilor de “bon ton”.

La 60 de km de Bucuresti, in orasul Urziceni, traia familia Decu, Ana si Tudorica (bunicii mei), impreuna cu cei doi copii ai lor: George si Felicia. O familie de oameni tineri cu idealuri, vise si sperante de marire ca toti tinerii, care, impreuna, formau un cuplu invidiat al vremii in urbea respectiva. Astfel, el, Tudorica tanar ambitios si cu “cheag”, fusese baiat de pravalie, dupa care fusese mana dreapta a unui faimos carciumar al timpului, asa a facut”cheagul” si si-a deschis un restaurant “Butoiul Rosu” faimos in epoca si care facuse istorie in acea perioada prin “bucatele gustoase”, “cinzeaca de tuica de prune” si “carafele reci cu vin”. Ambitios, Tudorica a angajat femei pricepute din zona, care mai de care mai pricepute in pregatirea retetelor, drumetul obosit dupa drumul lung isi ungea gatlejul cu minunata licoare a prunilor si se infrupta dintr-o tochitura cu mamaliguta aburinda facuta de tanti Florica(din Alexeni), care, pe langa priceperea sa, punea in bucate si multa dragoste. Asa se face ca aceasta tochitura cerea o carafa din vinul casei si mergea si un dulce, o minunata placinta de mere.

Avea doamna Ana(bunica) un dar aparte, pentru care toti oamenii o iubeau, pentru frumusetea si bunatatea ei. Ea nu facea diferente de rang social. Cand se asezau la masa, tanti Florica facea si ea parte din familie, servind cu totii masa in odaia mare; ce mandra era tanti Florica.

Asa se face ca renumele restaurantului se dusese in tot tinutul. Tanarul Tudorica imbina afacerile cu familia si in zi de sarbatoare isi lua frumoasa sotie si copiii si venea la capitala, unde servea masa la “Capsa” se plimba cu trasura la sosea si facea o fotografie la faimosul fotograf Gore de pe Calea Grivitei.

Viata a continuat, Tudorica a ajuns “primar la taranisti” in acea perioada, s-au mutat in alt oras, au trait fericiti, au mai avut inca trei copii printre care si mama mea, din pacate din toata aceasta minunata familie nu mai traieste decat matusa mea Victoria, care mi-a povestit despre ei. Sper ca v-a placut povestea bunicilor mei care sunt pentru mine un exemplu si cu tarie cred ca gustul meu pentru gastronomie l-am mostenit de la bunicul meu.

Alaturat voi atasa reteta de Tochitura a lu’ tanti Florica – bucatareasa de la “Butoiul Rosu” din Alexeni langa Urziceni.

Pofta Buna.

 

INGREDIENTE

  • 300 grame de carne de vitel
  • 300 grame carne de porc
  • 4-5 catei de usturoi zdrobiti,
  • 200 de grame sunca taraneasca
  • 300 de grame carnatii afumati
  • 75-100 g pasta de tomate
  • 1 pahar de vin rosu
  • sare / piper dupa gust
  • cimbru
  • 150 g de telemea
  • oua pentru fiecare mesean cate un ou(ochi)
  • ardei iuti
  • pentru Mamaliga: apa, sare, malai

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tochitura lu' tanti Florica din Alexeni:

 Aseza  tanti Florica, cratita pe plita in care punea ulei de floarea soarelui dupa care se  adauga carnea taiata cubulete, mai  intai carnea de vitel si dupa 15 minute se adauga si carnea de porc. Dupa ce  calea carnea in ulei, sunca si carnatii,  le lasa bine sa se faca, dupa care adauga, 3 linguri de pasta de tomate si 1 pahar mare de vin rosu, sara, pipera,  punea  cimbru si  lasa la fiert si din cand in cand  mai adauga putina apa,  punea capacul la cratita si  lasa la fiert aproximativ 30-40 de minute.

Separat,  pune apa la foc pentru mamaliga,  sara si cand apa fierbea,  adauga malaiul, invartindu-se repede si mult in mamaliga pentru a nu avea cocoloase, cand mamaliga era gata o lasa mai moale pentru a face un brau din mamaliga, punandu-se tochituta in mijloc si mamaliguta un cerc de jur imprejur. Se rade 150 de grame de branza telemea,  se aseaza pe braul de mamaliga, se face si un ou ochi si se infig 2-3 ardei iuti in mamaliga, asa bucate chiar necesita o carafa de vin rubiniu, vorba lui Tudorica Decu.

Cu aceasta reteta i-am delectat si pe prietenii mei din Costa Rica, cand amm pregatit acest preparat in cadrul emisiuni gastronomice TV "Viviana en tu Coccina"

Alaturat veti gasi fotografii cu bunicii mei si cu preparatul meu. 

Pofta Buna

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Tochitura lu' tanti Florica din Alexeni" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Carne de porc in bait