Aperitiv chiroste cu branza

de Rocsi in Aperitive / Garnituri, 10 Mar 2018 | 6181 vizualizari

 

Mai mult ca sigur ati auzit de acest preparat, la noi in Moldova se numesc chiroste, in alte parti se numesc coltunasti sau piroste. Sunt niste bucatele de aluat, umplute cu branza, noi le umplem cu branza sarata, iar apoi sunt fierte in apa. In copilarie, de lasata secului, mancam asa ceva, erau presarate cu zahar sau cu nuca macinata si se zicea ca sunt o delicatese. Acum, printre atatea fineturi si prajituri cu creme, putine persoane mai fac chiroste de lasata secului, pe la tara se mai pastreaza traditia. Asa ca, dupa cativa ani, m-am hotarat si eu sa le pregatesc, ca sa imi mai aduc aminte de copilarie.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • 2 oua
    • 300 - 350 gr faina
    • 4-5 linguri apa rece
    • un praf de sare
    Pentru umplutura:
    • 200 gr branza sarata de oi
    • 100 gr branza de burduf
    • 1 ou
    • 1 lingura de unt
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Aperitiv chiroste cu branza:

Aluatul: Intr-un bol bateti ouale spuma cu sarea. Adaugati faina treptat, amestecati cu lingura, iar cand se intareste, framantati cu mana. Puneti 3-4 inguri de apa, ca sa se lege mai bine aluatul. Cand devine omogen si nelipicios, inseamna ca este gata.

Umplutura: Ambele feluri de branza le framantati bine si le amestecati cu oul. Intindeti din aluat o foaie, nu prea subtire, dar nici prea groasa. Taiati patrate potrivite, iar pe mijlocul lor puneti putina umplutura. Prindeti de un colt al patratelului, il duceti peste umpluta in capatul opus, formand niste triunghiuri. Le presati pe margine cu furculita. Procedati astfel pana terminati tot aluatul.

Intr-o oala puneti 3-4 litri de apa cu un praf de sare. Transferati oala pe foc, iar cand apa clocoteste, dati focul sa fie potrivit. Puneti cateva chiroste in oala, asteptati sa se ridice la suprafata apei.  Din acel moment le lasati cam 10-15 minute sa fiarba. Este bine sa testati una inainte sa le scoateti din oala.

Cand sunt gata, le scoateti cu o paleta si le fierbeti pe urmatoarele. Puneti untul peste ele, atunci cat sunt fierbinti, le amestecati putin, dar usor sa nu le rupeti.

Se servesc calde presarate cu zahar, sau cu nuca, sau cu smantana, sau chiar simple. Le acoperiti pe restul pentru a nu se intari. Ies intre 15 si 20 de bucati din aceasta compozitie, depinde cat de mari le faceti.

Sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Aperitiv chiroste cu branza" nu uita sa-i faci un review.

TOP
utilizatori

Rocsi

1566 puncte

gaby_duceag

1400 puncte

Caty

1238 puncte

vasimur

1157 puncte

Constelatialeu

1136 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv chec cu masline si kaizer afumat